Aleuttientiira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleuttientiira
Aleutian Tern (Onychoprion aleuticus) (27338243973).jpg
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Rantalinnut Charadriiformes
Heimo: Lokit Laridae
Suku: Nokitiirat Onychoprion
Laji: aleutica
Kaksiosainen nimi

Onychoprion aleutica
Baird, 1869

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Aleuttientiira Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Aleuttientiira Commonsissa

Aleuttientiira (Onychoprion aleuticus, aiemmin Sterna aluetica)[2] on Alaskan ja Venäjän kaukoidän välisellä merialueella elävä tiiralaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 32–34 cm, siipien kärkiväli 75–80 cm ja paino noin 110 g. Aleuttientiira on keskikokoinen tiira, jolla on valko-harmaa höyhenpuku, ja jonka päälaki, niska ja ohjas ovat mustat. Otsa on valkoinen, nokka ja koivet tummanharmaat. Sukupuolet ovat samanvärisiä. Nuori lintu on valkoisen, ruskean ja harmaan kirjava, ja sen koivet ovat punertavat.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleuttientiira elää lisääntymisaikana Beringinmeren ja pohjoisimman Tyynenmeren saarilla ja rannikoilla, muun muassa Sahalinilla, Kamtšatkalla, Ohotanmerellä, Aleuteilla sekä Alaskan länsi- ja etelärannikolla. Alaskassa pesii noin 9 500 yksilöä, ja suurin 1 700 yksilön yhdyskunta sijaitsee Yakutatissa.[3] Spencer Fullerton Baird kuvaili lajin holotyypin Kodiakinsaarelta Alaskassa.[4] Lajin esiintymisalue kattaa 50 000–100 000 neliökilometriä ja populaation koko on 30 000–35 000 yksilöä. Laji on muuttolintu, joka palaa pesimäseuduilleen Alaskassa toukokuun jälkipuoliskolla ja lähtee syyskuun puolimaissa. Talvehtimisalueita ei tunneta, mutta ne sijaitsevat mahdollisesti Filippiineillä ja Indonesiassa, ehkä etelämpänäkin. Laji on tavattu Euroopassa vain kerran, Englannissa.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleuttientiiran elinympäristöä ovat soistuneet matalaruohoiset rannat ja hiekkarannat sekä tundra.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji pesii yhdyskunnittain, tavallisesti lapintiira- tai pikkukajavayhdyskunnissa, Venäjän puolella myös kalatiirayhdyskunnissa. Pesä on maassa oleva painanne, johon naaras munii tavallisesti kaksi munaa, joita haudotaan 22 päivää. Poikaset ovat pesäjättöisiä ja oppivat lentämään neljän viikon ikäisinä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleuttientiirat syövät enimmäkseen kalaa, joista villakuore ja tuulenkalat (Ammodytidae) ovat tavallisimpia. Myös pienet selkärangattomat ja hyönteiset kuuluvat sen ruokavalioon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Onychoprion aleuticus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017.3. 2017. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.1.2018. (englanniksi)
  2. Högmander, H., Björklund, H., Hintikka, J., Lokki, J., Södersved, J. & Velmala, W.: Maailman lintulajien suomenkieliset nimet 2018. BirdLife Suomi. Arkistoitu 8.2.2018. Viitattu 17.3.2018.
  3. Alaska Science Center (englanniksi)
  4. IBC (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]