Aleuttientiira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aleuttientiira
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Rantalinnut Charadriiformes
Heimo: Lokit Laridae
Suku: Nokitiirat Onychoprion
Laji: aleutica
Kaksiosainen nimi

Onychoprion aleutica
Baird, 1869

Levinneisyyskartta, jossa on merkitty vihreällä pesimisalue ja sinisellä mahdollinen talvehtimisalue.
Levinneisyyskartta, jossa on merkitty vihreällä pesimisalue ja sinisellä mahdollinen talvehtimisalue.
Katso myös

  Aleuttientiira Wikispeciesissä
  Aleuttientiira Commonsissa

Aleuttientiira (Onychoprion aleuticus, aiemmin Sterna aluetica)[2] on Alaskan ja Venäjän kaukoidän välisellä merialueella elävä tiiralaji.

Spencer Fullerton Baird kuvaili lajin holotyypin Kodiakinsaarelta Alaskassa.[3]

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 32–34 cm, siipien kärkiväli 75–80 cm ja paino noin 110 g. Aleuttientiira on keskikokoinen tiira, jolla on valko-harmaa höyhenpuku, ja jonka päälaki, niska ja ohjas ovat mustat. Otsa on valkoinen, nokka ja koivet tummanharmaat. Sukupuolet ovat samanvärisiä. Nuori lintu on valkoisen, ruskean ja harmaan kirjava, ja sen koivet ovat punertavat.

Esiintyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleuttientiira elää lisääntymisaikana Beringinmeren ja pohjoisimman Tyynenmeren saarilla ja rannikoilla, muun muassa Sahalinilla, Kamtšatkalla, Ohotanmerellä, Aleuteilla sekä Alaskan länsi- ja etelärannikolla.[1][3] Alaskassa pesii noin 9 500 yksilöä, ja suurin 1 700 yksilön yhdyskunta sijaitsee Yakutatissa.[4]

Lajin arvioitu esiintymisalue kattaa 230 000 neliökilometriä ja populaation kooksi on arvioitu 31 000 täysikasvuista yksilöä.[1] Laji on muuttolintu, joka palaa pesimäseuduilleen Alaskassa toukokuun jälkipuoliskolla ja lähtee syyskuun puolimaissa. Talvehtimisalueita ei tunneta hyvin, mutta ne sijaitsevat mahdollisesti Filippiineillä, Indonesiassa ja Thaimaassa[1]. Laji on tavattu Euroopassa vain kerran, Englannissa.

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut aleuttientiiran vaarantuneeksi, koska lajin populaatiokoko on laskenut nopeasti. Vähenemiselle ei ole löydetty yksittäistä syytä, mutta elinympäristöjen pilaantuminen, petoeläimet, munien kerääminen ja ihmisen aiheuttamat häiriöt ovat todennäköisesti vaikuttaneet paikallisesti populaatiokokoon.[1]

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleuttientiiran elinympäristöä ovat soistuneet matalaruohoiset rannat ja hiekkarannat sekä tundra.[1]

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laji pesii yhdyskunnittain, tavallisesti lapintiira- tai pikkukajavayhdyskunnissa, Venäjän puolella myös kalatiirayhdyskunnissa. Pesä on maassa oleva painanne, johon naaras munii tavallisesti kaksi munaa, joita haudotaan 22 päivää. Poikaset ovat pesäjättöisiä ja oppivat lentämään neljän viikon ikäisinä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleuttientiirat syövät enimmäkseen kalaa,[1] joista villakuore ja tuulenkalat (Ammodytidae) ovat tavallisimpia. Myös pienet selkärangattomat ja hyönteiset kuuluvat sen ruokavalioon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g BirdLife International: Onychoprion aleuticus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-2. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.4.2023. (englanniksi)
  2. Högmander, H., Björklund, H., Hintikka, J., Lokki, J., Södersved, J. & Velmala, W.: Maailman lintulajien suomenkieliset nimet 2018. BirdLife Suomi. Arkistoitu 8.2.2018. Viitattu 17.3.2018.
  3. a b Aleutian Tern (Sterna aleutica) (Arkistoitu versio) The Internet Bird Collection. (englanniksi)
  4. Aleutian Tern, Sterna aleutica Alaska Science Center. Unites States Geological Survey. Viitattu 1.4.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]