Tuulenkalat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tuulenkalat
Bleekeria kallolepis
Bleekeria kallolepis
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Tähystäjäkalat Trachinoidei
Heimo: Tuulenkalat
Ammodytidae [1]
Boulenger, 1910
Suvut
Katso myös

  Tuulenkalat Wikispeciesissä
  Tuulenkalat Commonsissa

Tuulenkalat (Ammodytidae) on ahvenkalojen heimo, johon kuuluvia lajeja esiintyy maapallon kaikissa valtamerissä: Atlantissa, Tyynessämeressä, Intian valtameressä sekä Arktisella alueella.[2] Suomen merialueilla elää kaksi lajia, pikkutuulenkala (Ammodytes tobianus) ja isotuulenkala (Hyperoplus lanceolatus).[3] Tuulenkalojen tieteellinen nimi on johdettu kreikankielen sanoista ammos eli ’hiekka’ ja dytes eli ’kaivava’.[2] Suomenkielinen nimi tulee ilmeisesti siitä, että tuulenkaloja on tarttunut kalastajien nuottaan erityisen paljon kovan tuulen aikaan.[4]

Tuulenkalat ovat merikaloja, joilla on pitkänomainen, soukka ruumis ja 52–78 selkänikamaa; pisimmät heimoon kuuluvista lajeista ovat noin 30 cm. Tuulenkalojen suomut ovat hyvin pienet ja pyöreät, ja kylkiviiva sijaitsee ylhäällä selässä. Kiduslehdet ovat erilliset ja kiinni seitsemässä kiduskaaressa. Tuulenkaloilla on pitkä selkäevä, jossa on 40–69 pehmeää ruotoa mutta ei yhtään piikkiä. Lyhyemmässä peräevässä ruotoja on 14–36, ja vatsaevät puuttuvat yleensä kokonaan. Tuulenkaloilla ei ole myöskään hampaita tai uimarakkoa.[2]

Suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuulenkalat jakautuvat seuraaviin seitsemään sukuun, joihin kuuluu yhteensä 23 lajia:[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Ammodytidae (TSN 171670) itis.gov. Viitattu 3. maaliskuuta 2010. (englanniksi)
  2. a b c Family Ammodytidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 3. maaliskuuta 2010. (englanniksi)
  3. Yleisimpiä Suomessa eläviä kaloja ja ympyräsuisia (pdf) (s. 10) helsinki.fi. Viitattu 3. maaliskuuta 2010.
  4. Isotuulenkala (Hyperoplus lanceolatus) (html) Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura ry. Arkistoitu 10.3.2012. Viitattu 3. maaliskuuta 2010.