Pyökkipoimulehti

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Alchemilla xanthochlora)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyökkipoimulehti
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Rosoideae
Suku: Poimulehdet Alchemilla
Laji: xanthochlora
Kaksiosainen nimi

Alchemilla xanthochlora
Rothm.

Katso myös

  Pyökkipoimulehti Wikispeciesissä
  Pyökkipoimulehti Commonsissa

Pyökkipoimulehti (Alchemilla xanthochlora) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon, poimulehtien (Alchemilla) sukuun kuuluva monivuotinen kasvilaji. Sen tunnusomaisia piirteitä ovat vaaleanvihreät sekä pyöreäliuskaiset lehdet, jotka ovat yläpinnoiltaan kaljuja ja alapinnoiltaan tiheäkarvaisia.[2]

Pyökkipoimulehti voi kasvaa noin parikymmentä senttimetriä korkeaksi. Sen varsissa sekä lehtiruodeissa on siirottava tai hieman ylöspäin suuntautunut karvoitus, joka yltää lähes kukintoihin asti. Lehtien tyvitupet ovat kalvaita tai ruskeita, mutta eivät viininpunaisia. Lehdet ovat vaaleanvihreitä ja yläpinnoiltaan kaljuja, mutta alapinnoiltaan tiheän karvoituksen peittämiä. Lehdissä on noin kymmenen liuskaa, jotka ovat melko lyhyitä ja pyöreäkärkisiä. Kunkin liuskan laidoilla on yli 17 hammasta. Pyökkipoimulehden kukat ovat pieniä sekä kellanvihreitä ja ne sijaitsevat harvahkoina rykelminä. Kukkaperät ja kukkapohjukset ovat kaljuja. Pyökkipoimulehti kukkii touko–kesäkuussa.[2]

Pyökkipoimulehti kasvaa rantavalleilla, niityillä sekä teiden varsilla[2]. Pyökkipoimulehteä tavataan lähes koko Euroopassa, joskin pohjoisimmissa osissa vain satunnaisesti[3]. Suomessa pyökkipoimulehteä on havaittu siellä täällä eri puolilla maata keskimäärin kerran tai pari vuosikymmenessä[4]. Suomea lähimmät vakiintuneemmat esiintymät ovat Etelä-Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Puolassa, Liettuassa sekä Venäjän Kaliningradin alueella[3].

Pyökkipoimulehden tieteellisen nimen lajinimi (xanthochlora) tulee kreikan kielen sanoista xanthos (suom. keltainen) ja chloros (suom. vihreä) tarkoittaen keltavihreää[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Schweizer, F. & Hasinger, O.: Alchemilla xanthochlora IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-1. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.5.2020. (englanniksi)
  2. a b c d Den virtuella floran: Kustdaggkåpa (Alchemilla xanthochlora) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 25.4.2020. (ruotsiksi)
  3. a b Den virtuella floran: Kustdaggkåpa (Alchemilla xanthochlora) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1999. Naturhsitoriska riksmuseet. Viitattu 25.4.2020.
  4. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2018: Pyökkipoimulehti (Alchemilla xanthochlora) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 25.4.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]