Albumit auki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Albumit auki on alun perin Helsinki-aiheinen valokuvatietokanta, joka keräsi vuosina 2002-2006 yli 20 000 valokuvaa helsinkiläisten kotiarkistoista. Vuodesta 2014 alkaen Albumit auki on laajentunut paperi- ja diakuvien pelastushankkeeksi ja kotialbumeihin kerätyn kulttuurihistoriallisen aineiston kerääjäksi vähitellen Suomessa.

Alkuperäiseen valokuvatietokantaan kerättiin kuvia vuodesta 2002 alkaen Kontulan ostoskeskuksessa sijaitsevassa Kontupisteessä, jonne sai tuoda valokuvia skannattavaksi. Tietokantaa kartoitti valokuvaaja Eeva Rista vuosina 2002–2006. Projekti oli EU:n Urban II -yhteisöaloiteohjelman rahoittama. Rahoitus albumeille päättyi vuoden 2006 lopussa.

Vuonna 2014 opetus- ja kulttuuriministeriö tuki Albumit auki -jatkohanketta, jonka painopiste on alle 30-vuotiaiden työllistämisessä. Tässä yhteydessä Albumit auki -aineisto linkitetään myös Kansalliseen digitaaliseen kirjastoon. Toinen jatkohanke mahdollisti hankkeen kehittämisen koko Suomen tarpeisiin. Ensimmäiset uudet kaupungit Albumit auki -kokoelmia kartuttamassa olivat Jyväskylä[1], Turku, Lahti[2] ja Raasepori[3].

Albumit auki -arkistoa ja sen kokoelmia ylläpitää Helsingin kaupungin tytäryhtiö Lasipalatsin Mediakeskus Oy. Asiantuntijakumpaneita arkiston kehittämisessä ovat olleet Helsingin kaupunginmuseo ja Suomen valokuvataiteen museo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]