Kontupiste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kontupiste sijaitsee Kontulatalossa.

Kontupiste on Helsingin kaupungin Sosiaali- ja terveystoimialan ylläpitämä tietotekniikkapiste Kontulan ostarilla. Kontupiste oli aiemmin osa Kulttuuriraidetta, jossa pyrittiin luomaan itäisen metroradan varrelle omaehtoista kulttuuritoimintaa. Kontupiste tarjaa Mellunkylän alueen asukkaille neuvontaa ja opastusta tietotekniikassa sekä monipuolista kulttuuria. Se oli pitkään esimerkki projektista, jossa EU-hankkeesta kehityttiin pysyväksi toiminnaksi. Kuukausittainen kävijämäärä on noin 3 500.

Vuonna 2010 Kontupiste muutti uusiin tiloihin Kontulataloon, jossa toimii myös sosiaaliviraston matalan kynnyksen oleskelutila Symppis ja Kontukeskus ry:n asukastila Wanha Posti. Uuden Kontupisteen suunnitteli vuoden 2008 sisustusarkkitehdiksi valittu Esa Vesmanen.

Kontupisteessä oli vuoteen 2016 saakka vaihtuvia taidenäyttelyjä, ja siellä saattoi osallistua tietotekniikkakursseille ja mediatyöpajoihin. Vuonna 2010 Kontupisteen tunnetuimmat taidenäyttelyt olivat Rakel Liekin "Ylisöpö" ja Milla Paloniemen "Kiroileva siili". Kontupisteessä toimii PC Tohtori -palvelu, joka auttaa asiakkaiden omiin kannettaviin tietokoneisiin liittyvissä ongelmissa.

Kontupiste kuului Lasipalatsin Mediakeskuksen ohjaaman Fotorally-projektin toimipaikkoihin. Kontupisteestä sai neuvoja ja apua kuvien lisäämiseksi eurooppalaiseen kuvakokoelmaan. Valokuvaaja Eeva Rista kartoitti vuosina 2003–2006 Kontupisteessä Albumit auki -tietokantaa. Albumit auki -arkisto tallettaa edelleen vanhoja dia- ja valokuvia kansalliseksi levinneeseen arkistoon Kontupisteessä.

Kontupiste on perustettu EU:n Urban-yhteisöaloiteohjelmassa.[1] EU-hankkeen päätyttyä tilaa toiminnalle vuokrasi Helsingin Kulttuurikeskus[2] vuoden 2012 loppuun asti. [3] Vuonna 2013 Kontupisteen ja koko Kontulatalon tilat on vuokrannut Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysvirasto. Vuodesta 2016 eteenpäin Sosiaali- ja terveystoimiala on tuottanut Kontupisteen toiminnan kokonaisuutena.

Digisyrjäytymisestä[4] ja kaupunkilaisten tietoyhteiskuntataitojen tasosta[5] kirjoitettiin paljon vuodenvaihteessa 2012-2013.

Tärkeimpiin vuosittaisiin omiin tuotantoihin vuosina 2003-2016 kuului Animaatiojoulukalenteri, joka on näytettiin joka joulukuussa sekä Lasipalatsin aukiolla että Kontulan ostarin aukiolla. [6]Vuonna 2010, 2011 ja 2012 Animaatiojoulukalenterin toteutuksesta huolehti mediataideyhdistys m-cult. Animaatioiden tekijöinä on alueen lapsia.

Vuosina 2013-2016 Kontupisteessä toimi Suomen valokuvataiteen museon kanssa tuotettu yhteistyö, Galleria Kontupiste. Kontupisteen näyttelytilaan tuotettiin näyttelyjä valokuvataiteenmuseon aineistosta ja kaupunkilaiset toimivat näyttelyiden kuraattoreina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]