Kansallinen digitaalinen kirjasto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kansallinen digitaalinen kirjasto (KDK) on opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämä hanke, jossa parannetaan kirjastojen, arkistojen ja museoiden sähköisten aineistojen saatavuutta ja säilyttämistä.[1]

Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeen tavoitteena on varmistaa kulttuurin ja tieteen digitaalisten tietovarantojen tehokas ja laadukas hallinta, jakelu ja pitkäaikaissäilytys. Lisäksi hankkeessa edistetään kulttuuriperintö- ja asiakirja-aineistojen digitointia.

Tavoitteiden saavuttamiseksi vakiinnutetaan Kansallisen digitaalisen kirjaston palvelujärjestelmät. Kansalliskirjasto vastaa Kansallisen digitaalisen kirjaston asiakasliittymän ylläpitämisestä toimialatasoisena palvelujärjestelmänä. CSC – Tieteen tietotekniikan keskus vastaa digitaalisten kulttuuriperintö- ja asiakirja-aineistojen keskitetyn pitkäaikaissäilytysjärjestelmän suunnittelu- ja toteuttamishankkeesta.

Lokakuussa 2013 avautunut Verkkopalvelu Finna mahdollistaa asiakkaiden pääsyn kirjastojen, arkistojen ja museoiden sähköisiin aineistoihin ja palveluihin. Asiakasliittymän avulla käyttäjä pääsee helposti käsiksi valitsemaansa aihetta koskevaan aineistoon, kuten kuviin, asiakirjoihin, sanomalehtiin, tutkimuksiin, videoihin ja äänitallenteisiin. Asiakasliittymässä on satoja tuhansia objekteja sekä miljoonia tietokantaviitteitä.[1] Palveluun suunnitellut avoimet rajapinnat ja yhteisölliset ominaisuudet mahdollistavat erilaisten palveluiden toteuttamisen asiakasliittymän yhteyteen.

Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeen painopistealueet ovat:

  • kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteisen asiakasliittymän ylläpito ja kehittäminen sekä aineistojen välittäminen Euroopan digitaaliseen kirjastoon Europeanaan
  • kulttuuriperintö- ja asiakirja-aineistojen digitointi
  • digitaalisten kulttuuriperintö- ja asiakirja-aineistojen keskitetyn pitkäaikaissäilytyspalvelun suunnittelu ja toteuttaminen
  • tietohallinnon yhteentoimivuuden edistäminen

KDK-hankkeeseen kytkeytyviä hankkeita ovat arkistojen AHAA-hanke (arkistot), Museo 2015 -hanke (museot) ja Kirjastojen kansallinen metatietovaranto (kirjastot).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kansallinen yhteisluettelo nyt ja tulevaisuudessa. Niina Hyvönen ja Petri Tonteri 2009. kansalliskirjasto, PDF, sivut 23, 25, 28, 30. Viitattu 24.6.2014.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]