Albanian työn puolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Albanian työn puolue
Partia e Punës e Shqipërisë

Perustettu 8. marraskuuta 1944
Lopetti 13. kesäkuuta 1991
Ideologia kommunismi
marxismi-leninismi
stalinismi
hoxhalaisuus
Poliittinen kirjo äärivasemmisto
Osoite Tirana, Albania
Äänenkannattaja Zëri i Popullit
Värit      punainen
Kansainväliset jäsenyydet Kominform (1947–1956)
Nuorisojärjestö Albanian työn puolueen nuoret
Varhaisnuorisojärjestö Enverin Pioneerit

Albanian työn puolue (alb. Partia e Punës e Shqipërisë eli PPSh) oli Albanian ainoa laillinen poliittinen puolue kommunistivallan aikana vuosina 1946–1991. Se perustettiin 8. marraskuuta 1941 nimellä Albanian kommunistinen puolue (Partia Komuniste e Shqipërisë). Puolueen nimi muutettiin vuonna 1948[1].

Albanian työn puolueen ideologia oli revisionismin vastainen marxismi-leninismi. Albanian ja Neuvostoliiton välirikon jälkeen PPSh oli poliittisesti lähellä Kiinan kommunistista puoluetta (ks. maolaisuus). Puolueen rakenne perustui demokraattisen sentralismin järjestöperiaatteeseen. Pääsihteerinä toimi puolueen perustamisesta lähtien Enver Hoxha. Albanian vuonna 1976 hyväksytty perustuslaki määritteli puolueen "valtion ja yhteiskunnan johtavaksi poliittiseksi voimaksi".

PPSh:n sääntöjen mukaan sen ylin päättävä elin oli puoluekokous, joka kokoontui joka viides vuosi muutaman päivän ajaksi. Puoluekokouksen edustajat valittiin paikallis- ja aluetasolla pidetyissä kokouksissa. Puoluekokous käsitteli ja hyväksyi keskuskomitean toimittamat raportit, keskusteli puolueen politiikasta ja valitsi keskuskomitean jäsenet. Keskuskomitea oli puoluehierarkian toiseksi tärkein taso. Se koostui etupäässä hallituksen tärkeimmistä virkamiehistä sekä sivistyneistön merkittävistä jäsenistä. Keskuskomitea johti puolueen toimintaa puoluekokouksien välillä ja kokoontui noin kolme kertaa vuodessa.

Neuvostoliiton tavoin keskuskomitea valitsi puolueen politbyroon ja sihteeristön. Viikoittain kokoontunut politbyroo, joka koostui lähinnä hallituksen tärkeimmistä ministereistä ja keskuskomitean sihteereistä, oli puolueen tärkein hallinnollinen ja päättävä elin. Yleensä keskuskomitea hyväksyi politbyroon raportit ja sen tekemät päätökset. Sihteeristö vastasi politbyroon päätösten toteuttamisesta sekä puolueen ja hallituksen työntekijöiden valitsemisesta.

Vuonna 1991 Albanian työn puolueesta tuli sosiaalidemokraattinen Albanian sosialistinen puolue, joka on nykyään maan tärkein oppositiopuolue.[2] Pieni vähemmistöryhmä perusti Hysni Milloshin johdolla uuden Albanian kommunistisen puolueen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Partia e Punës e Shqipërisë. Ten Years of the Albanian Party of Labour (1941–1951). PDF. Viitattu 12.7.2017.
  2. Mitä Missä Milloin 1993, s. 57. Otava, 1992. ISBN 951-1-12269-X.