Akon

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Akon
Akon.jpg
Akon esiintymässä Charlottessa vuonna 2007.
Syntynyt 16. huhtikuuta 1973 (ikä 43)
Taiteilijanimet Akon
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu Saint Louis, Missouri, Yhdysvallat
Aktiivisena 1996
Tyylilajit hip hop, R&B, pop
Laulukieli englanti
Ammatit laulaja-lauluntekijä, musiikkituottaja
Levy-yhtiöt Universal, SRC, Konvict Muzik, UpFront

Akon (oikealta nimeltään Aliaune Damala Bouga Time Bongo Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam[1], s. 16. huhtikuuta 1973 Saint Louis, Missouri, Yhdysvallat) on senegalilais-yhdysvaltalainen hip hop- ja R&B-artisti.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Akon syntyi St. Louisissa, Yhdysvalloissa, ja kasvoi muslimina Dakarissa Senegalissa. Akonin isä on jazztaiteilija Mor Thiam ja Akon on sekä englannin-, wolofin- että ranskankielinen. Seitsemän vuoden ikäisenä Akon perheineen palasi Yhdysvaltoihin, Jersey Cityyn New Jerseyn osavaltioon, jossa hän ensimmäistä kertaa löysi hip hop -musiikin. Hän ajautui kuitenkin rikollisuuteen ja joutui jopa vankilaan, jossa käytti aikaansa kehitellen ideoita musiikkiuralleen. Myöhemmin Akon ryhtyi kirjoittamaan ja levyttämään omia kappaleita kotistudiossaan ja kun levytykset päätyivät SRC/Universal -levy-yhtiölle, yhtiö päätti julkaista Akonin debyytti-LP:n Trouble vuonna 2004. Trouble-Albumi sisälsi muun muassa singlet Locked Up ja Lonely joista erityisesti jälkimmäinen nousi suosioon Euroopassa. Lonely on cover versio Bobby Vintonin vuonna 1964 tekemästä kappaleesta Mr. Lonely. Akon käytti kappaleen tekemisessä Bobby Vintonin alkuperäistä ääniraitaa nopeutettuna.

Joulukuussa 2005 Akonin manageri Robert Montanez ammuttiin erään riidan vuoksi. Akon perusti oman levy-yhtiön, Konvict Muzikin, ja julkaisi toisen Albuminsa Konvicted 14. marraskuuta 2006. Elokuun lopulla 2006 hän julkaisi singlen Smack That, jolla vieraili Eminem.

Akon suunnittelee elämästään myös elokuvaa. Laulaja vierailee myös CSI-sarjassa (6.kauden 20.jakso). Akon on myös tuottanut musiikkia videopeliin Sonic the Hedgehog.

Akon on ollut mukana Michael Jacksonin kanssa laulussa "Hold my hand" ja vieraili Michael Jacksonin Thriller 25 Albumilla kappaleella Wanna Be Startin' Somethin' 2008.

Akon tekee parhaillaan uutta albumia nimeltä Stadium.

Akon (vas.) esiintyy yhdessä Gwen Stefanin kanssa toukokuussa 2007.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Akonin diskografia

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rap-Up.com -- Video: Akon Tells Ellen His Real Name Rap-Up.com. Viitattu 6.10.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]