Affiliate-markkinointi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Affiliate-markkinointi (affiliate marketing) tai kumppanuusmarkkinointi on tulospohjainen markkinointimuoto, jossa maksetaan vain toteutuneista tavoitteista. Tavoite voi olla esimerkiksi verkkokaupan ostotapahtuma, rekisteröityminen verkkopalveluun, yhteydenottopyyntö tai uutiskirjeen tilaus. Affiliate-markkinoinnista saadut tulot ovat pääasiallinen tai merkittävä tulonlähde monilla verkkosivustoilla. Affiliate-markkinoinnissa kohtaavat affiliate-verkko, mainostaja ja julkaisija.

Affiliate-verkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Affiliate-verkko tai verkosto tuo yhteen mainostajat ja julkaisijat. Mainostajat voivat liittyä verkostoon ajamaan tulospohjaista mainontaa ja tarjota julkaisijoille mainosmateriaaleja. Affiliate-verkosto toimii välittäjänä julkaisijan ja mainostajan välillä. Affiliate-verkko laskuttaa mainostajaa julkaisijan tekemistä toteutuneista myynneistä tai liideistä. Julkaisija puolestaan laskuttaa verkostoa tekemistänsä myynneistä. Suomessa toimii tällä hetkellä 10 eri affiliate-verkostoa, joita ovat esimerkiksi Adservice, Adtraction, Performission ja TradeTracker.[1]

Mainostaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mainostajana affiliate-markkinointi tapahtuu siten, että mainostaja liittyy johonkin affiliate-verkostoon mainostajaksi.[2] Kun mainostaja on rekisteröitynyt verkkoon ja asettanut mainosmateriaaliset saataville affiliate-ohjelmaan, voivat eri verkkosivujen / blogien julkaisijat liittyä mainostajan kampanjaan.

Julkaisija[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisija on verkkosivuston tai muun internetissä toimivan median omistaja. Julkaisija liittyy affiliate-verkkoon, esittääkseen sivuillansa mainostajan mainosmateriaalia. Julkaisija tienaa sivustonsa kautta toteutuneista myynneistä mainostajan määrittelemän komission kustakin myynti- tai ostotapahtumasta.[3] Tyypillisiä julkaisijoiden omistamia sivustoja ovat alennuskoodi-, hintavertailu- ja blogisivustot.[4]

Affiliate-markkinointia hyödyntäviä verkkopalveluita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Heikkinen Arttu: Affiliate-verkostoja Suomessa Essentum.fi. 01.08.2018. Essentum. Viitattu 08.10.2018.
  2. Adtraction affiliate-markkinointi Adtraction.
  3. Affiliate - Ansaitse rahaa sivustollasi tai blogillasi adtraction.com.
  4. Heikkinen Arttu: Affiliate-markkinointi Affiliate-markkinointi eli suomeksi kumppanuusmainonta. 01.08.2018. Essentum.fi. Viitattu 08.10.2018.