Adrastos Afrodisiaslainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Adrastos Afrodisiaslainen (m.kreik. Ἄδραστος, lat. Adrastus; 100-luku jaa.) oli antiikin kreikkalainen peripateettiseen koulukuntaan kuulunut filosofi. Hän oli kotoisin Afrodisiaksesta Kaariasta.

Adrastos kirjoitti tutkielman Aristoteleen teosten ja tämän filosofisen järjestelmän järjestämisestä. Simplikios[1] ja Akhilleus Tatios lainaavat tätä teosta. Porfyrios puolestaan lainaa hänen Platonin Timaiosta käsitellyttä kommentaariaan,[2] ja Galenos Aristoteleen Kategorioita käsitellyttä tutkielmaa. Yksikään näistä ei ole säilynyt nykyaikaan.[3]

Adrastos oli myös kyvykäs matemaatikko. Theon Smyrnalainen lainaa usein hänen harmoniikkaa käsitelleitä kirjoituksiaan teoksensa Matematiikasta joka on hyödyksi Platonin ymmärtämiseksi säilyneissä osissa.[4] Gerhard Johann Vossius sanoi 1600-luvulla Vatikaanin kirjaston sisältävän Adrastoksen teoksen Harmoniikasta (Περὶ Ἁρμονικῶν, Peri harmonikōn) käsikirjoituksen. Se ei kuitenkaan vaikuta säilyneen, tai sitten Vossius erehtyi asiassa.[5]

  1. Simplikios: Praefat. in viii. lib. Phys.
  2. Porfyrios: Harmonica Ptolemaei, p. 270.
  3. Jowett, Benjamin: "Adrastus", teoksessa Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, s. 21. Osa 1. Boston: -, 1867. Teoksen verkkoversio. (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Barker, Andrew: Greek Musical Writings, s. 210. Cambridge University Press, 1984.
  5. Long, George: ”Adrastus”, The Biographical Dictionary of the Society for the Diffusion of Useful Knowledge, s. 366. Osa 1. London: Longman, Brown, Green, and Longmans, 1842. Teoksen verkkoversio.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Adrastus of Aphrodisias