Aleksanteri Afrodisiaslainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aleksanteri Afrodisiaslainen[1][2] (myös Aleksandros Afrodisiaslainen, m.kreik. Ἀλέξανδρος ὁ Ἀφροδισιεύς, Aleksandros ho Afrodisieus;[3] 200-luku) oli antiikin kreikkalainen peripateettiseen koulukuntaan kuulunut filosofi. Hän oli aikansa johtava peripateetikko ja Aristoteleen kommentaattori.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksanteri oli kotoisin Afrodisiaksesta Kaariasta. Hän oli Aristokles Messeneläisen oppilas. Hän tuli Ateenaan toisen vuosisadan loppupuolella. Ennen pitkää hänestä tuli Lykeionin peripateettisen koulun johtaja, ja hän luennoi aristoteelisesta filosofiasta. Aleksanterin päämääränä oli vapauttaa koulun opetukset Ammonios Sakkaksen uusplatonilaisista ja synkretistisistä vaikutteista, ja palauttaa Aristoteleen puhdas oppi.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commentaria in Analytica priora Aristotelis, 1549

Aleksanterilta on säilynyt kommentaarit seuraaviin Aristoteleen teoksiin:

Islamilaiset oppineet arvostivat suuresti hänen kommentaarejaan, ja he käänsivät niistä monia arabian kielelle.

Aleksanterilta on säilynyt myös joitakin omia teoksia. Näistä merkittävin on Kohtalosta, jossa hän esittää mielipiteensä stoalaista välttämättömyyden ajatusta vastaan. Toinen merkittävä teos oli Sielusta, jossa hän väittää, että ihmisten järki on kehittymätön ja materiaalinen (nous hylikos) sekä erottamaton ruumiista. Hän oli vahvasti kuolemattomuuden ajatusta vastaan. Hän tunnisti aktiivin älyn (nous poietikos), joka aktivoi ihmisessä potentiaalisen älyn, niin että se tulee samaksi kuin jumala.

Pietro Pomponazzi käytti varhaisen renessanssin aikana Aleksanterin ajatuksia sielun kuolevaisuudesta tomisteja ja averroisteja vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kukkonen, Taneli: Elementeistä Aristoteleen valossa. Tieteessä tapahtuu, 2008, nro 5. Artikkelin verkkoversio.
  2. Tuominen, Miira: Ancient Philosophers on Principles of Knowledge and Argumentation (Väitöskirjatiivistelmä) 2001. Helsingin yliopisto. Arkistoitu 30.9.2015. Viitattu 2.2.2010.
  3. Kaarakainen, Teija: Järjen tunteet : Varhaisstoalaisen tunneteorian tarkastelua. Jyväskylän yliopisto, yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos, 2001. Teoksen verkkoversio.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Frede, Dorothea: Alexander of Aphrodisias The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)