Akhilleus Tatios

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Akhilleus Tatios
Ἀχιλλεὺς Τάτιος
Henkilötiedot
Syntynyt100-luku?
Aleksandria?
Kuollut100/200-luku?
Ammatti kirjailija
Kirjailija
Tuotannon kielimuinaiskreikka
Aikakausi antiikki
Tyylilajit romaani
Pääteokset Leukippe ja Kleitofon
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Akhilleus Tatios (m.kreik. Ἀχιλλεὺς Τάτιος, lat. Achilles Tatius; 100-luku) oli antiikin kreikkalainen roomalaisella kaudella elänyt kirjailija, joka tunnetaan romaanistaan Leukippe ja Kleitofon.[1][2][3]

Akhilleuksesta ja hänen elämästään ei tiedetä juuri mitään. Yleensä hänet ajoitetaan 100-luvun jaa. jälkimmäiselle puoliskolle. Suda, jossa kirjailijan nimi esiintyy muodossa ”Akhilleus Statios”, sanoo hänen olleen aleksandrialainen. Saman lähteen mukaan hän kirjoitti romaaninsa lisäksi myös taivaanpallosta, historiasta ja sanojen etymologiasta.[2][4] Suda kertoo myös, että Akhilleus olisi alun perin ollut pakana ja kääntynyt sitten kristityksi, ja hänestä olisi jopa tullut piispa, mutta tätä tietoa on vahvasti epäilty.[2] On mahdollista, että seikka on keksitty vain siksi, että hänen romaaninsa olisi voitu hyväksyä vielä kristilliselläkin ajalla.

Aiemmin, ennen Leukippen ja Kleitofonin papyruslöytöjä, Akhilleus ja hänen romaaninsa ajoitettiin niinkin myöhään kuin 500-luvulle, koska romaania pidettiin Heliodoroksen Etiopialaisen kertomuksen (Aithiopika) jäljitelmänä.[2][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaimio, Maarit: ”Johdanto”. Teoksessa Akhilleus Tatios 2019, s. 7–22.
  2. a b c d Asikainen, Susanna: Kreikkalainen rakkaustarina. Akhilleus Tatios: Leukippe ja Kleitofon Khelidon. 12.12.2019. Viitattu 6.4.2020.
  3. Smith, William: ”Achilles Tatius”, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Boston: Little, Brown and Company, 1849–1867. Teoksen verkkoversio.
  4. Ἀχιλλεὺς Στάτιος Suda On Line: Byzantine Lexicography. The Stoa Consortium. (muinaiskreikaksi) (englanniksi)
  5. Morales, Helen: Vision and Narrative in Achilles Tatius' Leucippe and Clitophon, s. 5–6. Avustajat P. D. Garnsey, G. C. Horrocks, R. L. Hunter, M. Millett, R. G. Osborne, M. D. Reeve, D. N. Sedley. Cambridge Classical Studies. Cambridge University Press, 2004. ISBN 0521642647. Teoksen verkkoversio.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Akhilleus Tatios: Leukippe ja Kleitofon. Suomennos Maarit Kaimio. Helsinki: WSOY, 2019. ISBN 978-951-0-44146-6.