Aavikkokulkusirkka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aavikkokulkusirkka
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Suorasiipiset Orthoptera
Alalahko: Caelifera
Yläheimo: Acridoidea
Heimo: Heinäsirkat Acridae
Alaheimo: Cyrtacanthacridinae
Suku: Schistocerca
Laji: gregaria
Kaksiosainen nimi

Schistocerca gregaria
Forsskål, 1775

Katso myös

  Aavikkokulkusirkka Wikispeciesissä
  Aavikkokulkusirkka Commonsissa

Aavikkokulkusirkka (Schistocerca gregaria) on heinäsirkkojen (Acrididae) heimoon kuuluva hyönteislaji, joka suurina esiintyminä on aiheuttanut laajamittaisia viljelykasvien tuhoja, kuten vuosina 2003–2005 ja 2019–2020.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yllä yksinäinen muoto ja alla laumassa elävä muoto.

Aavikkokulkusirkkanaraat ovat 50–60 millimetrin mittaisia, koiraat noin 40–50 millimetrin mittaisia. Aavikonkulkusirkat voidaan jakaa kahteen "muotoon", yksinäisiin ja laumassa eläviin. Ensin mainitun muodon sekä koiras että naaras vaihtelevat väritykseltään vihreästä vaaleanruskeaan, ja pronotum on kupera. Laumassa elävän muodon koiras on keltainen punaisilla kuvioinnilla ja naaras on vaaleanruskea. Tämän muodon pronotum on kovera tai suora. Sukukypsyyttä saavuttamattomat aikuiset yksilöt ovat vaaleanpunaisia.[1]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aavikkokulkusirkkaa tavataan Länsi- ja Pohjois-Afrikassa, Välimeren alueella, Lähi-idässä, Turkissa, Iranssa sekä Keski-Aasiassa. Ne elävät aavikoilla ja puoliaavikoilla.[1]

Ravinto, elintavat ja lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aavikkokulkusirkkoja syömässä kasvia.

Aavikkokulkusirkka syö hyvin monenlaista kasvillisuutta, kuten sen levinneisyysalueella kasvavia pensaita, ruohoja sekä tuholaisepidemioiden aikana myös viljelykasveja. Se suosii erityisesti helmihirssiä (Pennisetum glaucum). Yksi aikuinen aavikkokulkusirkka voi vuorokauden aikana kuluttaa lehtiä oman painonsa verran. Aavikkokulkusirkka voi vuoden aikana kasvattaa kahdesta viiteen sukupolvea. Yksinään elävät naaraat tuottavat 60–80 munaa yhtä poikuetta kohti, laumassa elävät vain 40–60. Munien kuoriutumisessa kestää kaksi viikkoa. Laumassa elävän muodon nymfit käyvät ennen aikuistumistaan viisi kehitysvaihetta ja yksinäisen muodon nymfit kuusi. Suotuisissa olosuhteissa aikuistuminen tapahtuu kahdeksassa viikossa, mikä taas epäsuotuisissa voi vaatia kuukausia. Yleensä aavikkokulkusirkka sukukypsä kolmen viikon ikäisenä, mutta sademäärän ollessa alle 200 millimetriä tämä saattaa viivästyä.[1] Yhteensä aavikkokulkusirkka elää noin 3–5 kuukautta.[2] Aavikkokulkusirkkoja on sallittua käyttää elintarvikkeena varta vasten ihmisravinnoksi kasvatettuna. Lajia käytetään myös lemmikkieläinten ruokana. Aavikkokulkusirkka kuuluu niihin hyönteisiin, joita hyödynnetään hyönteistaloudessa proteiinien ja rasvojen tuotannossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Gerson, Uri & Applebaum, Shalom: Schistocerca gregaria (Forsskål) Plant Pests of the Middle East. Viitattu 6.3.2020. (englanniksi)
  2. Frequently Asked Questions (FAQs) about locusts FAO Locust Watch. Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö. Viitattu 6.3.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]