ABC-saaret (Alankomaat)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ABC-saarien sijainti.

ABC-saaret on nimitys kolmelle Venezuelan edustalla Karibianmeressä sijaitsevalle saarelle, Aruballe, Bonairelle ja Curaçaolle, jotka ovat osa Alankomaiden kuningaskuntaa.[1] Saaret eivät kuulu Euroopan unioniin. Saarista Aruba ja Curaçao ovat autonomisia. Nimitys "ABC" viittaa saarten alkukirjaimiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saarten ensimmäiset löytäjät saattoivat kuulua Kristoffer Kolumbuksen kapteeneihin 1500-luvun lopussa, mutta kirjeistä peräisin olevan tiedon paikkansapitävyys on myös kyseenalaistettu. Varmoina eurooppalaisina saaret löytäneinä löytöretkeilijöinä pidetään Amerigo Vespuccin retkikuntaa. Myöhemmin saarista tuli Espanjan siirtomaita. Espanjan kolonialistien päämäärä saattoi olla löytää saarilta kultaa ja hopeaa, mutta tulokset jäivät heikoiksi. Espanjalaiset myös orjuuttivat alkuperäisväestön viljelmille sekä toivat katolilaisuuden saarille.

Espanja menetti saaret Hollannille taisteluissa vuonna 1634. Hollannin vallan alla saarten talous parani ja esimerkiksi Curaçaolle perustettiin satama. Orjatyövoimasta luovuttaessa vuonna 1863 saarten talous koki kolauksen, mutta myöhemmin tilannetta korjasi öljyn löytyminen samoihin aikoihin, jolloin mm. Venezuela aloitti öljyn tuottamisen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The ABC islands (Dutch Antilles) Iceaa-offshore.org. Arkistoitu 30.8.2016. Viitattu 5.6.2016. (englanniksi)
Tämä Pohjois-Amerikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.