313 (auto)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Akun auton kuva.
American Bantam Roadster 1938.

313 on Aku Ankan auton rekisterinumero. Auto nähtiin ensimmäisen kerran Al Taliaferron sarjassa Aavikon Aku. Auton esikuvana todellisessa maailmassa on arveltu olevan American Bantam. Suomalaisen Jorma Laakson mukaan auto on American Austin Roadster vuodelta 1934. Aku Ankan toimitus kuitenkin pitää autoa ainoana maailmassa.

Don Rosan tarinassa ”Monikäyttöauto” Aku kuvailee autoaan seuraavasti: siinä on Mixwell-moottori vuodelta 1920, 1922-mallinen Dudge-runko ja Paclacin akselit vuodelta 1923. Don Rosa viittaa tässä Carl Barksin tarinaan ”Aku Ankka ja Vulkanovian asukkaat” vuodelta 1947. Osien nimet ja vuosiluvut ovat keksittyjä. Mixwell on muunnos Maxwell-merkistä. Dudge on peräisin Dodgesta ja Paclac on nimiväännösyhdistelmä automerkeistä Packard ja Cadillac. Don Rosa esittää tarinassaan ”Monikäyttöauto” ajatuksen, että Aku kokosi auton itse ja on siksi suuresti kiintynyt siihen.

Aku Ankan munintapäivä, 13. maaliskuuta, näkyy myös Akun auton rekisterinumerossa. Amerikkalaiseen tyyliin 13. maaliskuuta kirjoitetaan 3/13 eli ensin kuukausi ja sitten päivämäärä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Aku Ankka -lehti n:o 11.3.2009.
Tämä sarjakuvaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.