11. SS-vapaaehtoispanssarikrenatööridivisioona Nordland

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
11. SS-vapaaehtoispanssarikrenatööridivisioona Nordland
Divisioonan tunnusriimu
Divisioonan tunnusriimu
Toiminnassa heinäkuu 1943–toukokuu 1945
Valtio  Saksa
Puolustushaarat Logo-WaffenSS.jpg Waffen-SS
Aselajit Panssarijoukot
Koko divisioona
Sodat ja taistelut Narvan taistelu (1944)
Berliinin taistelu
Komentajat
Tunnettuja komentajia Franz Augsberger
Fritz von Scholz

11. SS-vapaaehtoispanssarikrenatööridivisioona Nordland (saks. 11. SS-Freiwilligen-Panzergrenadier-Division „Nordland“) oli Saksan Waffen-SS:n ulkomaisista vapaaehtoisista muodostettu panssarijalkaväkiyhtymä toisessa maailmansodassa.

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittämällä yhteen tanskalaisten vapaaehtoisten Freikorps Danmark (myöhemmin SS-Panzergrenadier Regiment 24 Danmark), Freiwilligen-Legion Norwegen (myöhemmin SS-Panzergrenadier Regiment 23 Norge ja SS-divisioona Wikingistä SS-panssarikrenatöörirykmentti Nordland muodostettiin 22. maaliskuuta 1943 14. (germanische) SS-Panzergrenadier-Division Nordland.[1]

Divisioonaan liitettiin myös aluksi Alankomaalainen vapaaehtoislegioona, josta myöhemmin muodostettiin oma divisioonansa. Skandinaavisia vapaaehtoisia ei kuitenkaan ikinä saatu tarpeeksi ja suurimman osan divisioonan miehistöstä muodostivat etniset saksalaiset eri maista, pääasiassa Romaniasta. Divisioonassa palveli kuitenkin vapaaehtoisia lukuisista maista, kuten Ruotsista, Sveitsistä ja Britanniasta.

Palvelus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Divisioona perustettiin heinäkuussa 1943 Grafenwöhrin harjoitusleirillä, mistä se siirrettiin syksyllä Pohjois-Kroatiaan koulutukseen ja taistelemaan partisaaneja vastaan. Divisioona liitettiin pohjoisen armeijaryhmän III (germaaniseen) SS-panssariarmeijakuntaan ja siirrettiin Oranienbaumiin lähelle Leningradia marras-joulukuussa 1943.[2]

Divisioona kärsi suuria tappioita Laukaanjoella ja Narvan sillanpäässä ja vetäytyessään länteen Tannenberg-linjalle, jota joukot pitivät hallussaan syyskuuhun 1944 asti ennen vetäytymistä Latviaan. Divisioona siirrettiin Pommeriin helmikuussa 1945, josta se evakuoitiin 19. maaliskuuta Oderin rintamalle. Suurin osa divisioonaa puolusti Berliiniä, jossa se tuhoutui.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lexikon der Wehrmacht
  2. Mitcham, Samuel W. Jr. 156