İmralı

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saaren sijainti.

İmralı on pieni turkkilainen saari Marmaranmerellä Armutlu-Bozburunin niemimaan länsipuolella Bursan maakunnan lähellä. Saari toimii huippuluokan turvallisuusvankilana, ja siellä on vankina ainoastaan Kurdistanin työväenpuolueen johtaja Abdullah Öcalan, jota syytetään terrorismista Turkin maaperällä. Saarella on sotilastukikohta, ja sinne rantautuminen on kielletty. Myös saarta ympäröivä vesialue on suljettu meriliikenteeltä. Saari on noin kahdeksan kilometriä pitkä ja kolme kilometriä leveä. Pinta-ala on 25 neliökilometriä. Saaren korkein kohta on 217-metrinen Türk Tepesi (suom. Turkin kukkula).lähde?

Saaren nimi oli roomalaisaikana Besbicus[1] ja Bysantin aikana Kalolimnos. Osmanit valtasivat saaren 1400-luvulla Bysantilta avatakseen vesiväylän Bursaan. Saari on saanut nimensä emiiri Alin mukaan, joka oli osmanivaltion ensimmäisiä amiraaleja. Aina Turkin itsenäisyyssotaan vuosina 1919–1922 saarella oli kolme kreikkalaista kylää. Saarelaiset kasvattivat viinirypäleitä ja silkkiä sekä kalastivat. Entisistä saarelaisista nousi myöhemmin tunnetuksi Kimon Friar, joka on Yhdysvalloissa englannintanut kreikkalaista kirjallisuutta.lähde?

Kreikkalaiset muuttivat saarelta 1923 Manner-Kreikkaan, ja saari oli vuoteen 1935 autiona. Huippuluokan vankilaksi sitä alettiin muuttaa 1935. Vangit saivat pientä tuloa viljelemällä maata ja kalastamalla. Vankeudessa oli esimerkiksi yhdysvaltalainen huumesalakuljettaja Billy Hayes, jonka elämäntarinaan pohjautuu elokuva Keskiyön pikajuna.lähde?

Saarelle tuotiin vuonna 1999 pitkään etsitty PKK:n johtaja Abdullah Öcalan, ja muut vangit vietiin muihin vankiloihin. Öcalanin puolustusasianajaja on nimittänyt İmralıa Turkin Guantanamoksi.[2] Saaren kuuluisin vanki on ollut Turkin entinen pääministeri Adnan Menderes, joka syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa 27. toukokuuta 1960. Menderesiä syytettiin perustuslain rikkomisesta, hänet tuomittiin kuolemaan ja hirtettiin 17. syyskuuta 1961 İmralıllä.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. William Smith, ed.Dictionary of Greek and Roman Geography, vol. 1 (London: John Murray, 1872) s. 395. Sähköinen kirja ei avaudu Google Booksissa.
  2. Öcalan's lawyers: Imrali Island is Guantanamo of Turkey (Arkistoitu – Internet Archive). Viitattu 6.9.2014.
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.