Äitsaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Äitsaari
Kolmiköytisienvuori.JPG

Kolmiköytisienvuori lännestä Riislahdelta nähtynä

Sijainti
Vesialue
Pinta-ala
74 km²

Äitsaari on suuri noin 15 km pitkä saari Etelä-Saimaan eteläosassa Ruokolahden kunnan alueella. Saari sijaitsee Ruokolahden keskustan Rasilan länsipuolella.[1] Saari on Etelä-Karjalan suurin saari ja yksi Suomen suurimmista sisävesien saarista. Saaren pinta-ala on 74 neliökilometriä.[2] Saarelta on tieyhteys Ruokolahden keskustaan Salosaaren kautta.[1] Äitsaarelta pääsee siltaa pitkiin länteen Härskiänsaarelle.[1] Saarelta lounaaseen Mietinsaaren on kulkenut vuodesta 1995 lähtien Karhusalmen lossi.[3]

Äitsaaren lounaisosassa Riislahden rannalla sijaitsee Kolmiköytisienvuori.[1] Sieltä on löydetty Kolmiköytisienvuoren kalliomaalaus.[4]

Äitsaaressa on kaksitoista kylää: Savilahti, Vilkonmäki, Sopala, Kurjala, Terävälä, Soinila, Aisaniemi, Hännilä, Savolaisenniemi, Hannikylä, Lempiälä ja Ravali.

Äitsaaressa on useita järviä, joista suurin on Oininki.

Sipilän hallituksen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on kotoisin Äitsaarelta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Äitsaari; Kansalaisen karttapaikka
  2. Esko Kuusisto: Suomi - Saarten ja vetten maa (pdf) (sivu 6) 2012. Saaristoasiain neuvottelukunta, Työ- ja elinkeinoministeriö. Viitattu 16.8.2015.
  3. Pullinen, Sari: Kesä on Mietinsaarelle kuin uusi elämä 18.5.2003. Etelä-Saimaa. Viitattu 16.8.2015.
  4. Muinaisjäännösrekisteri: Kolmiköytisienvuoren kallionmaalaus Kulttuuriympäristön palveluikkuna kyppi.fi. 28.11.2012. Museovirasto. Viitattu 16.8.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]