Zack Addy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zack Addy
Luoja(t) Hart Hanson
Näyttelijä(t) Eric Millegan
Ensi-
esiintyminen
Jaksossa "Pilot"
Henkilötiedot
Koko nimi Zachary Uriah Addy (Zackaroni, King of the Lab/Loony-bin)
Ammatti (Entinen) Tri Brennanin assistentti,
(entinen) oikeusantropologi
(entinen) Gormogonin apuri
Sukupuoli mies
Ikä 26 (syntynyt 1983)
Kotipaikka Michigan, Yhdysvallat
Asuinpaikka Washington D.C., Yhdysvallat
Suhteet
Muut sukulaiset 3 veljeä,
4 siskoa

Tri Zachary Uriah "Zack" Addy on fiktiivinen hahmo televisiosarjassa Bones, jota esittää Eric Millegan. Hahmo esiteltiin Temperance Brennan älykkäänä nuorena assistenttina sarjan alussa, jolloin Zack ei ollut vielä ansainnut tohtorin arvoaan oikeusantropologina.

Hahmon historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zack tulee michiganilaisesta suurperheestä (hänellä on 3 veljeä ja 4 siskoa) ja hän on entinen lapsinero, yli 163 ÄO:llään ja valokuvamuistillaan. Sarjan alussa hän aloitti kahden tohtorinarvon suorittamisen - yhden oikeusantropologiasta, jota sarjassa näytetään ja toisen tekniikasta, johon viitataan jaksossa "The Killer in the Concrete".

Zackin erikoiskyky, kuten Tri Brennaninkin, on analysoida jäänteitä sekä erityisesti kuolinsyyn ja murha-aseen selvittäminen luiden vammoista. Tavallisesti Zackin tehtävä on poistaa luista liha.

Zackin paras ystävä on Tri Jack Hodgins. Vaikka aluksi selviääkin, että Zack ja Hodgins ovat kämppiksiä myöhemmin paljastetaan, että Zack vuokraa Hodginsin autotallin yläpuolella olevaa asuntoa. Zack tulee töihim Hodginsin kyydissä sillä hän ei aja autoa eikä polkupyörää.

Juuri ennen tohtorinarvonsa suorittamista Zack kysyy Tri Saroyanilta saisiko hän työpaikan Jeffersoniasta. Saroyan vastaa ettei voisi päästää häntä oikeuteen todistamaan koska kukaan ei ottaisi häntä todesta. Sen jälkeen Zack kääntyy Angelan muotivinkkien puoleen, jonka jälkeen Zackilla on täysin uusi kampaus ja vaatevarasto. Saatuaan tohtorinarvonsa ja Angelan muodonmuutoksen Zack kysyy Saroyanilta uudelleen työtä, johon tämä vastaa myöntävästi.

Toisen tuotantokauden lopussa Zack saa presidentiltä pyynnön lähteä Irakiin. Hänen velvollisuuksiaan siellä ei paljasteta ja hän kertookin asiasta vain Hodginsille ja Boothille. Zack näyttää haluavan lähteä, mutta puhuttuaan Boothin kanssa sodan todellisuudesta hän ei vaikuta enää yhtä varmalta. Hodginsin pyytäessä Zackia bestmanikseen mennessään Angelan kanssa naimisiin Zack ei suostu siltä varalta että lähteekin Irakiin ja kuolee, koskei halua Hodginsin muistojen omasta hääpäivästään olevan surun sävyttämiä. Kolmannen kauden ensimmäisessä jaksossa paljastetaan, että Zack on juuri palannut kolmekuukautiselta palvelukseltaan Irakista.

Kolmannen tuotantokauden viimeisessä jaksossa "The Pain in the Heart" Zack saa kolmannen asteen palovammoja ja massiivisia kudosvaurioita (mm. hänen vasemman kätensä rusto tuhoutui) molempiin käsiinsä laboratoriossa sattuneen räjähdyksen vuoksi. Myöhemmin paljastetaan, että hän työskenteli Gormogonin kätyrinä ja räjähdyksen oli tarkoitus toimia hämäyksenä, jotta Gormogon pääsisi livahtamaan laboratorioon varastamaan luurangon. Gormogon (jota Zack kutsui "mestariksi") manipuloi Zackin heikkoa persoonallisuutta niin, että Zack uskoi tämän olettamuksien olevan kiistattomia, jopa niin pitkälle että hän tappoi edunvalvojan ja jakamalla tämän luut Jeffersonian säilytystiloihin. Zack pysyi silti lojaalina ystävilleen, satuttaen itseään pitääkseen Hodginsin turvassa ja antamalla ilmi Gormogonin talon sijainnin.

Jakson lopussa syyttäjä Caroline Julian sanoo Zackin tunnustettua edunvalvojan murhan, voivansa lähettää tämän vankilan sijasta mielisairaalaan. Zack ei ole enää jakson jälkeen yksi päähahmoista, mutta sarjan luoja Hart Hanson on sanonut, että Zack saattaa vierailla sarjassa.[1]

Jaksossa "The Perfect Pieces in the Purple Pond" paljastetaan, että Zack saa psykologista hoitoa Sweetsiltä. Myös Angelan ja Hodginsin tiedetään olleen tekemisissä Zackin kanssa tämän vankeuden aikana.

Jakson lopussa Zack pakenee instituutista. Paljastetaan, että hän olisi voinut paeta milloin tahansa muttei kokenut sitä aikaisemmin tarpeelliseksi. Autettuaan entisiä työkavereitaan tapauksen ratkaisussa hän palaa instituuttiin Sweetsin ja Boothin kanssa.

Boothin luovutettua Zack Sweetsin käsiin, Zack kertoo Sweetsille ettei auttaessaan Gormogonia tappanut edunvalvojaa vaan kertoi vain tämän olinpaikan. Toisin sanoen Zack uskoo Gormogonin itse tappaneen edunvalvojan. Sweets yrittää saada Zackin kertomaan asiasta viranomaisille, mutta Zack kieltäytyy pelätessään joutuvansa vankilaan. Hän muistuttaa Sweetsiä ettei hän saa kertoa asiasta, koska rikkoisi muuten lääkärin ja potilaan välistä vaitiolovelvollisuutta.

Neljännen tuotantokauden lopussa Boothin koomatodellisuudessa Zackia epäillään murhasta kun mies löydetään murhattuna suositusta Boothin ja Brennanin omistamasta yökerhosta. Zackia kuvataan "idiootiksi, joka joutui vankilaan murhasta jota hän ei tehnyt".

Hahmon luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Älystään huolimatta Zack on epävarma itsestään. Saatuaan tietää Brennanin seurustelleen oman oikeusantropologian opettajansa kanssa, Zack ajattelee useasti ääneen joutuuko hän joskus vastaavaan tilanteeseen Brennanin kanssa. Hänen kollegansa kuitenkin vakuuttavat hänet pian, ettei se ole mahdollista.[2]

Zackilla on on-off suhde "paleontologian Naomin", vaikka Naomi vihjailikin ensimmäisellä kaudella olevansa tyytymätön parin seksiin[3]. Kolmannella kaudella pari menee yhdessä Jeffersonian instituutin Halloween juhlaan pukeutuneina lehmän etu- ja takapäiksi (jaksossa "The Mummy in the Maze"). Zackilla ei ole ongelmia tehdä sopimattomia kommentteja toisten henkilökohtaisista elämistä ja kysyikin Boothilta neuvoa seksiä ja naisia koskien, jonka Booth kuitenkin jätti huomiotta. Angela vastasi kerran Zackin kysymykseen ja antoi tälle kirjan (Kama Sutra) auttaakseen häntä (jaksossa "The Pain in the Heart").

Zackin lapsuudesta tiedetään hyvin vähän. Jaksossa "The Wannabe in the Weeds" paljastetaan, että Zack oli lapsuudessaan laulaja. Kun Hodgins ei uskonut, Zack demonstroi kykynsä vaikkei se tuntunutkaan vähentävän Hodginsin epäilyjä. Zack oli kiintynyt ensimmäiseen mikroskooppiinsa (jakso "The Girl with the Curl") ja kuusivuotiaana hänellä oli silmälappu ("The Man with the Bone"). Tiedetään myös, että hän kävi yksityiskoulua ("Poika puussa"). Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat mm. lentokoneet, koripallon katselu ja sci-fi: Firefly, Taru sormusten herrasta, Star Wars, Stargate sekä Taistelutähti Galactica[4] Zack ei tanssi koskaan, sillä hänen on sanottu tanssiessaan "näyttävän maronetilta myrskytuulessa".

Emily Deschanelin mukaan Zackilla on "lähes varmasti Aspergerin oireyhtymä", autismin spektriin kuuluva neurobiologinen erilaisuus.[5] Vaikka Zack onkin hyvää tarkoittava, auttavainen ja ystävällinen, hän on usein hukassa kun tarvitaan sosiaalista intuaatiota tai kanssakäymistä. Zack on erittäin kirjaimellinen ja hän on usein hämmentynyt puhekielen sanonnoista ja metaforista, älykkyydestään huolimatta. Hänen yrityksensä sanonnoista eivät ole usein kovin menestyksekkäitä, kuten hänen viitatessa puhdistamansa kallon olevan "niin puhdas että viltä voisi syödä."

Kuten jaksossa "The Man in the Fallout Shelter" nähdään, Zackilla on suuri perhe jota hän arvostaa suuresti, viitaten joulun todellisen tarkoituksen olevan "veljet, siskot, veljen lapset, siskon lapset; 40 ihmistä jotka rakastavat sinua ja ovat onnellisia sinut nähdessään." Ensimmäisellä kaudella hän kertoo käyttävänsä lomat vieraillakseen perheensä luona. Vaikkei hän välttämättä nauti kyseisistä vierailuista, hän menee kotiinsa koska he rakastavat häntä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mitovitch, Matt Webb. "Exclusive: Bones Boss Responds to Finale "Zack-lash" (Arkistoitu – Internet Archive)", TV Guide, May 21, 2008.
  2. Bonesin jakso "Kylmä tyttö"
  3. Bonesin jakso "Poika puussa"
  4. Bonesin jaksot "The Killer in the Concrete", "The Soldier on the Grave", "The Man in the Fallout Shelter", "The Woman at the Airport" ja "The Superhero in the Alley"
  5. Gray, Ellen, Boreanaz says 'Bones' is not procedural, Philadelphia Daily News, January 31, 2007.