Bones

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bones
Sarjan logo.
Sarjan logo.
Tyyli Draama
Kestoaika n. 43 minuuttia
Tekijä Hart Hanson
Pääosissa Emily Deschanel
David Boreanaz
Michaela Conlin
Tamara Taylor
TJ Thyne
John Francis Daley
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Verkko Flag of the United States.svg FOX
Flag of Finland.svg MTV3
Flag of Finland.svg Sub
Esitetty 3. syyskuuta 2005 –
Tuotantokausia 10
Jaksoja 198
Tuotanto
Tuottajat Kathy Reichs
Jan DeWitt
Vastaava tuottaja Hart Hanson
Barry Josephson
Stephen Nathan
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox Television
Far Field Productions
Josephson Entertainment
Aiheesta muualla
IMDb

Bones on yhdysvaltalainen komediaa sisältävä draamasarja, jonka ensi-ilta FOX:in televisiokanavalla oli 13. syyskuuta 2005. Sarja perustuu oikeus- ja poliisiyksikköön ja jokainen jakso käsittelee FBI:n tapausta joka koskee mysteeriä ihmisen jäänteiden takana, jotka FBI:n erikoisagentti Seeley Booth tuo rikosantropologi Tri Temperance "Bones" Brennanille. Emily Deschanel esittää sarjan nimiroolia, vastanäyttelijänään David Boreanaz erikoisagentti Seeley Boothina. Muita sarjan näyttelijöitä ovat muun muassa Michaela Conlin, TJ Thyne, Eric Millegan, Tamara Taylor ja John Francis Daley. Tutkimusryhmä koettaa ratkaista tapauksen tieteen keinoin kun taas Booth tutkii usein ihmisten välisiä suhteita ja sosiaalista puolta. Toisinaan ristiriitainen asetelma johtaa kiristyneisiin väleihin mutta lopputulos on yleensä parempi kuin jommankumman yksipuolinen tutkinta.

Hart Hansonin luoma sarja perustuu erittäin väljästi sarjan tuottajan, rikosantropologi Kathy Reichsin elämään[1]. Sarjan nimihenkilö Tri Temperance "Bones" Brennan on nimetty Reichin rikoskirjasarjan päähenkilön mukaan. Sarja on Josephson Entertaimentin, Far Field Productionsin ja 20th Century Fox Televisionin tuotantoa.[2]

Bonesin kuudennen kauden ensi-ilta Yhdysvalloissa oli 23. syyskuuta 2010.[3][4]

Bonesin seitsemäs tuotantokausi alkoi Yhdysvalloissa 3. marraskuuta 2011.

Suomessa sarjaa ovat esittäneet MTV3, Sub ja Fox[5]. Ensiesitys Suomessa oli 2. huhtikuuta 2006.

Synopsis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Luettelo jaksoista

Sarja alkoi vuonna 2005 ja kertoo tarinan rikostapauksista, joita viikoittain ratkaisevat Tri Temperance "Bones" Brennanin tutkimusryhmä Jeffersonian-instituutissa ja FBI:n erikoisagentti Seeley Booth. Tutkimalla murhan uhrien ihmisjäänteitä Tri Brennan ja hänen tutkimusryhmänsä tuottavat tieteelliset yksityiskohdat ja ulkopuolisen näkökulman FBI:lle. Murhatapauksien vastapainoksi jokainen jakso sisältää päähenkilöiden ihmissuhdekiemuroita mukaan lukien mahdollisen romanttisen suhteen Brennanin ja Boothin välillä.

Näyttelijät ja henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
 • Emily Deschanel ... Tri Temperance "Bones" Brennan (Kausi 1- ) – on oikeusantropologi, joka työskentelee Jeffersonian instituutissa Washington D.C.:ssä, sekä rikoskirjailijana. Hänen älynsä antaa hänelle mahdollisuuden rajoja rikkovaan työhön, mutta hänen sosiaalisten taitojensa puute tuottaa sarjan humoristisimmat kohdat.
 • David Boreanaz ... Seeley Joseph Booth (Kausi 1- ) - Brennan avustaa FBI:n erikoisagentti Boothia tämän tutkimuksissaan ihmisjäänteiden parissa, joita ei voi tunnistaa ilman Brennanin kykyä antropologina. Kontrastina muihin päähenkilöihin, Booth tietää vain vähän tieteestä ja hänelle joudutaan usein tulkkaamaan tieteellisiä tekstejä ja puheita selkokieleksi. Booth tuottaa myös kaksijakoisuutta tieteen ja tunteiden välillä, kuten yhdessä jaksossa Bones kommentoi Camille; "Hän (Booth) pystyy lukemaan ihmisiä kuten sinä laboratoriotilastoja tai minä luita." Booth tunnetaan kyvystään arvailla ihmisten motiiveja, joka aiheuttaa Brennanille alituista turhautuneisuutta. Booth on entinen Yhdysvaltojen armeijan tarkka-ampuja, jonka tiedetään tappaneen ainakin 50 ihmistä ja hän vihaa klovneja.
 • Michaela Conlin ... Angela 'Pearly Gates' Montenegro (Kausi 1– ) – Jeffersonian instituutin oikeustaiteilija ja on Tri Brennanin paras ystävä. Angela on Tri Brennanin tutkimusryhmän spesialisti, joka pystyy luomaan hologrammikuvia käyttämällä 3-D ohjelmaansa (The Angelator) ja siten stimuloimaan rikosten tapahtumia. Hän on avoin, ystävällinen ja välittävä ja yrittää alituisesti vetää Tri Brennania ulos laboratoriosta.
 • Eric Millegan ... Zackary Uriah Addy (Kaudet 1-3, myöhempiä vierailuita) - Hänet esiteltiin Tri Brennanin valmistuneena oppilaana ja Jeffersonian instituutin assistenttina sarjan alussa. Toisella kaudella hän saa tohtorin arvonsa oikeustieteellisestä antropologiasta ja hänestä tulee ammattilainen oikeusantropologiassa. Zack on koko ryhmän stereotyyppisin nörtti. Vaikka hän onkin hyvää tarkoittava, auttavainen ja ystävällinen hän on usein hukassa, kun tarvitaan sosiaalista intuitiota tai vuorovaikutusta. Howard Eppsin kuolemaan johtaneiden tapahtumien aikana Zack lähes kuoli, kun hän tahattomasti liipaisi painesensorin joka oli sidottu Caroline Eppsin päättömään ruumiiseen johdettuun pommiin. Booth kuitenkin ehti pelastaa Zackin. Zack on erittäin älykäs; jaksossa 11 sanotaan, että hänen ÄO:nsa on yli 163 (mikä on jo neron tasoa). Hän on myös Hodginsin paras ystävä ja asuu tämän autotallin yläosassa. Tri Brennanin ryhmä poisti hänet virastaan Gormagon-jaksojen aikana. Zackin lempinimiä ovat mm. "Zacharoni", "Z-Men" ja hän kilpailee Hodginsin kanssa "Laboratorion kuninkaan" tittelistä.
 • T. J. Thyne ... Jack Stanley Hodgins (Kausi 1– ) - Hyönteistutkija, joka on ekspertti itiöissä, mineraaleissa ja jonka harrastuksia ovat mm. salaliittoteoriat. Hodgins on yksi tutkijaryhmän normaaleimmista henkilöistä ja hän opettaakin Zackia olemaan sosiaalisesti normaali. Hänen perheensä on erittäin varakas ja Hodgins toivoo, että hänen nykyinen arvonsa säilyy salassa hänen perheeltään, koska pelkää heidän puuttuvan hänen uraansa.
 • Jonathan Adams ... Daniel Goodman (Kausi 1) - Entinen arkeologi, joka on myös Jeffersonian instituutin johtaja. Hän on rakastava aviomies ja isä viisivuotiaille kaksostytöilleen. Hänen työtapansa johtavat Hodginsin ajattelemaan häntä subjektiivisena ja pitkäpiuhaisena ihmisenä, jolta puuttuvat puhtaan tutkijan kyvyt. Lopulta kaksikon välit lähentyvät ystävämieliseksi kilpailuksi sarjan edetessä. Goodman ei ole esiintynyt sarjassa sitten ensimmäisen kauden. Kuten jaksossa 23 sanotaan "The Titan on the Tracks" Tri Goodman on sapattilomalla.
 • Tamara Taylor ... Camille Saroyan (Kausi 2– ) - Camille on Jeffersonian instituutin oikeusantropologisen puolen johtaja. Hänet esiteltiin ensimmäisen kerran toisen tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa Tri Goodmanin palkattua hänet Tri Brennanin ollessa lomalla. Hän syntyi Bronxissa ja oli aikaisemmin patologi New Yorkissa. Toisen kauden alussa hänellä ja Tri Brennanilla on vaikeuksia toimia yhdessä heidän erilaisten työtapojensa vuoksi. Tri Saroyanilla oli romanttinen suhde Boothin kanssa ennen kuin Saroyan liittyi Jeffersoniaan.
 • John Francis Daley ... Tri Lance Sweets (Kausi 2– ) - Psykologi, jonka Booth ja Brennan palkkasivat FBI:n tunnettua heidän välisten konfliktien vaikuttavan heidän työsuhteeseensa. Tri Sweets esiintyi ensimmäisen kerran toisen tuotantokauden neljännessä jaksossa.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Konsepti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Idea Bonesiin syntyi vuonna 2004 kun 20th Century Fox lähestyi sarjan luojaa Hart Hansonia konseptilla oikeustieteellisestä sarjasta. Hansonia pyydettiin tapaamaan sarjan vastaava tuottaja Barry Josephson, joka oli ostanut televisiointioikeudet oikeusantropologi ja kirjailija Kathy Reichsiltä. Vaikka Hanson ei pitänytkään ajatusta hyvänä, hän allekirjoitti sopimuksen ja käsikirjoitti sarjan pilottijakson tavattuaan Josephsonin.[6] Koska sarja perustuu Reichsin töihin, käsikirjoittajat joutuvat alituisesti ottamaan hänet mukaan jaksojen tarinoiden suunnitteluun.

Jotta Bones nousisi esiin lukuisten rikosdraamojen joukosta, Hanson päätti sisällyttää sarjaan niin paljon mustaa huumoria kuin mahdollista.[7] Toinen sarjaa varten luotu elementti oli "Angelator", holografinen projektori, jonka tarkoitus on korvata takaumat, joita nähdään usein poliisisarjoissa.[8]

Näyttelijöiden valinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David Boreanaz oli ensimmäinen Bonesiin palkattu näyttelijä. Sarjan luoja Hart Hanson kuvaili Seeley Boothin rooliin koe-esiintyneitä näyttelijöitä "näteiksi pojiksi" ja vastasi välittömästi kun studion johtaja Dana Walden ehdotti Boreanazia rooliin.[1] Boreanazille tarjottiin roolia, mutta hän oli vastahakoinen liittymään sarjaan Barry Josephsonin ja Hart Hansonin vaikean tapaamisen jälkeen, vaikka hänen mielestään käsikirjoitus olikin hyvä. Tuottajien otettua häneen uudelleen yhteyttä ja suostuteltua ottamaan roolin Boreanaz päätti allekirjoittaa sopimuksen ja hänet palkattiin Seeley Boothin rooliin.[8][9]

Emily Deschanel palkattiin Temperance Brennanin rooliin juuri ennen pilottijakson kuvausten alkamista.[1] Deschanelin saatua elokuvan Glory Road kuvaukset päätökseen elokuvan tuottaja Jerry Bruckheimer suositteli, että hän koe-esiintyisi Bonesiin.[10] Deschanel teki vaikutuksen Hart Hansoniin itsevarmuudellaan. Koe-esiintymisessä David Boreanaz astui lähemmäs Deschanelia, mutta tämä pysyi paikoillaan eikä perääntynyt. Hanson sanoi, että samanlaisessa tilanteessa "90 prosenttia näyttelijöistä ottaisi askeleen taaksepäin". [11] Niinpä Deschanel palkattiin rooliin.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa Bonesin jaksoista on kuvattu Los Angelesissa, Kaliforniassa, vaikka sarja sijoittuukin Washingtoniin, jossa fiktiivinen Jeffersonian-instituutti sijaitsee. Jeffersonianin sisätilat rakennettiin suurelle lavalle 20th Century Foxin tiloihin Century Cityyn, Los Angelesiin, Kaliforniaan.[12] Neljännen tuotantokauden ensimmäinen jakso (kaksiosainen erikoisjakso) kuvattiin Lontoossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Goldman, Eric, "Digging Up Secrets With the Cast of Bones", IGN, May 31, 2007. Retrieved on June 4, 2007.
 2. Fox Broadcasting Company: Bones Viitattu 2006-07-08.
 3. http://latimesblogs.latimes.com/showtracker/2009/05/fox-shows-bones-two-years-of-love.html
 4. http://uk.tv.ign.com/articles/983/983820p1.html
 5. Bones Fox. Viitattu 2.12.2014.
 6. Kristine, Diane, Q&A: Bones Creator Hart Hanson, Blogcritics, January 17, 2006. Retrieved on May 16, 2007.
 7. Kristine, Diane, "Challenging the Crime Genre: An Interview with Bones Creator Hart Hanson", Blogcritics, January 18, 2006. Retrieved on May 16, 2007.
 8. a b Epstein, Daniel Robert, "Hart Hanson of Bones", UGO.com, September 13, 2005. Retrieved on June 4, 2007.
 9. David Boreanaz Makes No 'Bones' About His New Series, Entertainment Tonight, August 3, 2005. Retrieved on June 4, 2007.
 10. Bray, Tony, "Emily Deschanel: An August 2006 Interview", TVNow, August 2006. Retrieved on June 4, 2007.
 11. David, Anna (2006), "The Lovely Bones", TV Guide, January 23–29 edition, p. 39.
 12. Goldman, Eric, On the Set of Bones with Emily Deschanel and David Boreanaz, IGN, August 29, 2006. Retrieved on May 16, 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]