Temperance Brennan

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Temperance Brennan
Emily Deschanel esittää Tri Temperance Brennania sarjassa Bones.
Emily Deschanel esittää Tri Temperance Brennania sarjassa Bones.
Luoja(t) Hart Hanson
Näyttelijä(t) Emily Deschanel
Ensiesiintyminen Jaksossa "Pilot"
Koko nimi Temperance Brennan alias Joy Keenan
Ammatti oikeusantropologi
Sukupuoli nainen
Ikä 32 (syntynyt vuonna 1972[1])
Asuinpaikka Washington D.C., Yhdysvallat
Suhteet
Muut sukulaiset Russ Brennan (veli)
Max Keenan (isä)
Ruth Keenan (äiti; kuollut)

Tri Temperance "Bones" Brennan (syntymänimeltään Joy Keenan) on yksi yhdysvaltalaisen tv-sarjan Bones päähenkilöistä. Hahmoa esittää Emily Deschanel. Vaikka hahmo onkin niemtty Kathy Reichsin rikosnovellin sankarittaren mukaan, hahmon luonne perustuu Reichsiin itseensä.[2] Hahmojen ytäläisyys on se, että molemmat työskentelevät oikeusantropologeina.

Hahmo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Brennan työskentelee Jeffersonian instituutissa Washington D.C.:ssä erikoisagentti Seeley Boothin (David Boreanaz) kanssa tapauksissa, joissa tarvitaan molempien taitoja. Booth antoikin Brennanille lempinimen "Bones", joka viittaa hänen työhönsä oikeusantropologina. Pari vaikuttaa tähän asti tyytyväisiltä yhteistyöhön heidän persoonallisuuksistaan ja parin välisestä seksuaalisesta jännitteestä huolimatta.

Vaikka he kieltävätkin romanttisen suhteen, he tapaavat viettämään enemmän ja enemmän aikaa yhdessä työn ulkopuolella ja keskustelevat "intiimejä" keskusteluja menneisyydestään ja nykyisyydestään. Pari "lähes" tapailee lounastaen ja illastaen yhdessä. Booth opetti Brennania luistelemaan ja lähti hänen kanssaan Englantiin ja Kiinaan.

Jeffersonian instituutissa työskentelemisen ohessa Brennan on kirjailija, kirjoittaen fiktiivisestä antropologista, Kathy Reichsistä (joka viittaa oikeaan Kathy Reichsiin, joka kirjoittaa fiktiivisestä antropologista, Temperance Brennanista). Sarjan pilottijaksossa Brennan sanoo toiseksi lähimmän oikeusantropologin olevan Montrealissa. Brennan luottaa eniten parhaaseen ystäväänsä ja työkaveriinsa, poliisipiirtäjä Angela Montenegroon (Michaela Conlin). Angelan ohessa Tri Brennanilla on joukko 'tiiraajia' (agentti Boothin antama nimi kuvaamaan tutkijoiden työtä - "he tiiraavat juttuja"), hyönteisiin erikoistnut tutkija Tri Jack Hodgins (T.J. Thyne ja aikaisemmin Tri Zack Addy (Eric Millegan) luihin erikoistunut traumaekspertti, joka oli myös yksi Tri Brennanin oppilaista.

Brennan valmistui Northwesternin yliopistosta ja hänellä on metsästyslupa (jaksossa The Man in the Morgue paljastettiin, että hänellä on lupa metsästää neljässä osavaltiossa). Hän väittää metsästävänsä vain ruuan vuoksi. Samassa jaksossa hänen sanotaan opetelleen kolmea erityypistä kamppailulajia. Jaksossa Aliens in a Spaceship Tri Brennan mainitsee opiskelevansa tällä hetkellä karatea. Lista Brennanin taidoista luetellaan jaksossa Double Trouble in the Panhandle, jossa paljastetaan hänen olevan koulutettu amatööri trapetsitaiteilija. Brennanin oikesuantropologiaan kohdistuvaa tietoa ja ymmärtämystä verrataan poliisietsivä Columboon, hänen nähtävästi heikkoälykkääseen olemukseen epäiltyjä kohtaan, joka on antanut hänelle kyvyn etsiä johtolankoja toisten ihmisten liikkeistä (The WOman in the Garden, The Truth in the Lye, The Girl with the Curl) ja kiinnostuksen kamppailulajeja kohtaan.

Jaksossa Mayhem on the Cross paljastettiin Tri Brennanin järkyttävä menneisyys kasvattiperheessä. Hänet lukittiin matka-arkkuun kahdeksi päiväksi lautasen rikottamisesta. Brennanin mukaan häntä varoitettiin seurauksista. Vesi oli kuitenkin liian kuumaa ja saippua liukasta, joten astia putosi. Kun Brennan paljasti tiedon Tri Sweetsille ja Boothille, hänestä tuli äärimmäisen tunteellinen. Tämä loi kolmikon välille tunteellisen yhteyden. Vaikka kaikki kolme kieltävätkin sen, heistä tuli paljon läheisempiä.

Brennan puhuu englannin lisäksi vähintään kuutta eri kieltä, espanjaa (The Women in the Garden), ranskaa (Pilot), latinaa (The Boy in the Tree), kiinaa (The Boneless Bride in the River ja The Boy in the Tree), japania (The Girl in the Mask) ja saksaa (The Blonde in the Game).

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisellä kaudella kerrotaan Brennanin hahmosta ja taustasta. Hän valitsi alansa saadakseen tietää mitä hänen vanhemmilleen tapahtui, heidän kadotessa ilman jälkiä Brennanin ollessa 15-vuotias - jonka jälkeen Brennan joutui epämiellyttävään kasvattiperheeseen ennen kuin hänen isoisänsä pelasti hänet. Tämä paljastettiin ensimmäisen tuotantokauden alussa, mutta toisen tuotantokauden viimeisessä jaksosa Brennan sanoo isälleen luulleensa ettei hänellä ole isovanhempia. Tuotantokaudella paljastettiin myös, että hänellä on isoveli, Russ.

Ensimmäisen kauden lopussa paljastetaan, että Tenperance Brennanin syntymänimi oli Joy Keenan. Hänen vanhempansa olivat pankkirosvoja, jotka pakotettiin vaihtamaan nimensä ja piiloutumaan heidän todistaessa muita ryhmänsä rosvoja vastaan. Brennan löytää äitinsä jäännökset, joita pidettiin Jeffersonian isntituutissa, ja lopulta ratkaisee murhan. Hän tapaa ja sopii veljensä Russin (aikaisemmin Kyle Keenan) kanssa.

Kausi 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden juoni koostuu Brennanin ja Boothin kehittyvästä suhteesta ja hänen isänsä ja veljensä paluusta. Jaksossa Judas on a Pole Brennan tapaa isänsä, Maxin tutkiessaan tämän suorittamaa murhaa, jonka tarkoituksena oli suojella Brennania ja tämän veljeä, Russia. Max katoaa yhtä nopeasti kuin ilmestyikin ja ottaa Russin mukaansa. Brennanin isä vierailee tämän luona useasti kauden aikana ja onnistuu joka kerta välttämään kiinni jäämisen. Kauden viimeisessä jaksossa hän antaa Boothin pidättää itsensä, tajutessaan joutuvansa lähtemään tyttärensä luota ja hylkäävänsä hänet uudelleen joka kerta paetessaan. Max kertoo hankkineensa Russille hyvän työn, mutta kieltäytyy kertomasta missä hän asuu, koska tämä rikkoo ehdonalaisensa rajoja.

Toisen kauden viimeisessä jaksossa Brennan suostuu Angelan kaasoksi. Zackin kieltäytyessä Hodginsin bestmanin paikasta, Booth valitaan tehtävään. Jakso päättyy Brennanin ja Boothin seisoessa papin edessä Hodginsin ja Angelan karatessa menemättä naimisiin. Kolmannella kaudella Angela ajattelee tämän aiheuttaneen raon Brennanin ja Boothin ystävyyteen symbolismin takia (mies ja nainen alttarilla); Brennan kuitenkin vaikuttaa alakuloisemmalta kun Booth ei kieltänyt Zackia lähtemästä Irakiin.

Kausi 3[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brennanin isää syytetään FBI:n varajohtajan murhasta, joten hän joutuu oikeuteen (jakso 13). Oikeudenkäynnin aikana Brennan auttaa häntä vapautumaan kaikista syytteistä. Brennan ja Booth joutuvat käymään koko kauden ajan terapiassa Tri Sweetsin luona, koska Booth pidätti Brennanin isän. Kauden edetessä Brennan ja Jeffersonian tiimi aikovat napata sarjamurhaajan joka tunnetaan nimellä "Gormogon", joka lopulta palkkaa Brennanin entisen oppilaan ja tämän hetkisen "tihrun", Zackin avukseen. Brennanin täytyy myös kestää Boothin "kuolema" luodista joka oli tarkoitettu hänelle itselleen. Myöhemmin paljastetaan, että Booth on elossa ja Brennan yrittää saada selville miksei hänelle koskaan kerrottu. Brennan saa tietää, että Tri Sweetsin olisi kuulunut kertoa hänelle, mutta Sweets ei kertonut, koska hän halusi tietää miten Boothin kuolema vaikuttaisi Brennaniin. Brennan muutti mieltään myös lasten hankinnassa hoidettuaan yhtä, joka näytti Brennanin myötätuntoisemman puolen. Tri Brennanilla oli outo hetki Tri Sweetsin ensimmäisen tyttöystävän, Aprilin kanssa, joka halusi vakaassa parisuhteessa olevan naisen mielipiteen. April ajatteli suhteen olevan outo koska hän itse on 27-vuotias ja Sweets täytti vasta 23 vuotta ja kysyi oliko Brennanin ja Boothin ikäerossa (joka on 5 vuotta) haittapuolia. Vaikka Brennan sanoi Aprilille etteivät he ole yhdessä, ei ole varmaa uskoiko hän.

Kausi 4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brennanin ja Boothin välille ilmestyy lisää vihjeitä romanttisista tunteista ja sarjan luoja Hart Hanson on kiusannut heidän "päätyvän vihdoin sänkyyn."[3] Heidän suhteensa muuttuu hieman pingottuneeksi kun Jared Booth, Seeleyn veli, esitellään. Jaksossa The Princess and the Pear Brennan huomauttaa agenttu Perrotalle Boothin tapaavan olevan joskus "tarpeettoman suojelevainen" eikä hän tiedä miksi, Boothin neuvoessa Perrotaa päästämästä Brennania yksin kentälle.

Brennan ei pidä isänsä uudesta työstä Jeffersoniassa. Sweets väittää sen johtuvan siitä, että vaikka Brennanin isä on nyt paikalla, hän muistaa vain ajan jolloin hän ei ollut paikalla.

Brennanin näytetään tietävän erityisen paljon miekkataistelun lajista, kun hän ja Sweets loukkaantuvat jouduttuaan Black Knightin hyökkäyksen aiheuttamaan kolariin.

Temperance Brennanin paljastetaan haluvana lapsen neljännen kauden jaksossa The Critic in the Cabernet. Hän päättää haluavansa käyttää Boothin spermaa. Booth suostuu, mutta muuttaakin mielensä saadessaan hallusinaation Stewie Griffinistä, joka käskee hänen olla osallisena tai olla osallistumatta ollenkaan. Brennan suostuu olemaan hankkimatta lasta tai vähintään odottamaan. Brennan saa tietää Boothin halusinaatioitsa ja vie hänet sairaalaan, jossa häneltä löydetään aivokasvain. Kun Boothia lykätään leikkaussaliin, hän sanoo Brennanille haluavansa tämän käyttävän hänen spermaansa jos hän kuolee. Kausi loppuu "vaihtoehtoitulevaisuus" jaksoon, joka on itse asiassa Brennanin lukemaa kirjoitusta tajuttomalle Boothille. Vaihtoehtoistodellisuudessa Booth ja Brennan ovat naimisissa ja omistavat klubin, jossa suurin osa sarjan hahmoista työskentelevät. Jakso loppuu Boothin herätessä ja kysyessä Brennanilta "Kuka sinä olet?" ja Brennanin näyttäessä yllättyneeltä ja surulliselta.

Hart Hanson paljasti haastattelussa, että Boothilla ei ole muistinmenetystä vaan hän ei muista onko Brennan vaihtoehtoistulevaisuuden Brennan jaksosta The End in the Beginning vai hänen työparinsa Brennan.

Kausi 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viides kausi alkaa kuusi viikkoa neljännen kauden lopun tapahtumista. Kuudessa viikossa Brennan katosi Guatemalaan, jottei hänen tarvitsisi kohdata Seeley Boothia ja tunnetraumaa jonka he kävivät läpi neljännen kauden lopussa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "The Woman in Limbo", Bones, Kausi 1 jakso 22.
  2. Goldman, Eric, "Digging Up Secrets With the Cast of Bones", IGN, May 31, 2007. Retrieved on June 4, 2007.
  3. Hart Hanson Tease: http://www.fox.com/fod/play.php?sh=bones