Yliannostus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sorbitolia sisältävää lääkehiiltä.

Yliannostus tarkoittaa vaarallisen suurta määrää kehon toimintaa muuttavaa ainetta, kuten lääkkeitä, alkoholia tai huumeita. Se voi pahimmillaan johtaa vakavaan ruumiilliseen vammaan tai kuolemaan.[1] Yliannostus on yleinen tapa tehdä itsemurha, mutta useimmat yliannostukset ovat vahinkoja. Yliannostuksen jälkeen ilmeneviä oireita ovat esimerkiksi uneliaisuus, huimaus, pahoinvointi, takykardia ja oksentelu. Mm. kiniinimyrkytys saattaa johtaa myös sokeuteen.

Varsinaisista myrkyistä ei yleensä puhuta yliannostuksina, koska termi viittaa siihen, että myös turvallinen annostus on olemassa.

Yliannostusoireet saattavat asettua itsestään riippuen nautitusta aineesta ja sen määrästä. Yliannostusmyrkytystapauksissa ensiapuna saatetaan käyttää lääkehiiltä, ja vakavissa tapauksissa voi olla tarpeen vatsahuuhtelu. Joissain tapauksissa voidaan käyttää vasta-ainetta kumoamaan yliannostellun aineen vaikutuksia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Huumemyrkytyspotilaan ensihoito Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 2000;116(15):1637-1642
  • Robert S. Gable: Comparison of acute lethal toxicity of commonly abused psychoactive substances. Society for the Study of Addiction, 2004. Artikkelin verkkoversio (PDF). (englanniksi)
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.