Vyšehrad

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vyšehrad-kukkula Vltavan rannassa.

Vyšehrad on linnoitus Prahassa, Tšekin tasavallassa. Ensimmäinen paikalla sijainnut linna rakennettiin 900-luvulla. Nykyinen linnoitus on pääosin 1600-luvulla rakennettu ja on tyyliltään barokkia.

Vyšehradin linna rakennettiin samalla vuosisadalla Prahan linnan kanssa lähekkäin oleville kukkuloille Vltava-joen eri puolille. Niiden suojassa alkoi Prahasta kehittymään merkittävä kauppapaikka. Vuonna 1085 Böömin kuningas Vratislav II siirsi valtaistuimensa Vyšehradiin ja vahvisti linnoitusta. Seuraavan viidenkymmenen vuoden aikana linnoituksen alueelle rakennettiin muun muassa useita kirkkoja, kunnes vuonna 1140 herttua Soběslav I palautti kruununistuimen Prahan linnaan.

Käytännössä koko linnoitusalue tuhoutui hussilaissodissa vuosina 1420–1436. Nykyisin olemassa oleva linnoitus rakennettiin samoille paikoille 1600-luvulla, ja se palveli sotilaskäytössä vuoteen 1911. 1800-luvulla muurien sisään rakennettiin Pyhän Vituksen katedraalin tapainen, uusgoottilaista tyyliä edustava Pietarin ja Paavalin kirkko, joka on yksi Prahan näkyvimmistä maamerkeistä.

Pääartikkeli: Vyšehradin hautausmaa

Nykyisin Vyšehradin kukkulalla sijaitsee myös Tšekin kuuluisimpien henkilöiden hautausmaa. Alueelle on haudattu muun muassa:

Vyšehradin kukkulalta avautuu komeat näkymät Vltava-joelle ja Prahan kaupunkiin. Alueella ei liiku yhtä paljon turisteja kuin Prahan linnan tai keskustan alueella, ja se onkin suosittu rentoutumis- ja piknikalue.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]