Vilho Selinheimo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kaarle Yrjö Vilho Selinheimo (vuoteen 1906 Selin, 9. lokakuuta 1870 Pori15. huhtikuuta 1937 Helsinki) oli suomalainen juristi, joka toimi Suomen eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtajana 1927–1931.

Selinheimo opiskeli oikeustiedettä ja tutkinnon suoritettuaan hän palveli senaatin oikeusosastolla ja kirkollisten asiain toimituskunnassa. Vuonna 1911 varatuomari Selinheimo valittiin Suomen eläinsuojeluyhdistyksen johtokuntaan. Kun hänet 1912 nimitettiin Mikkelin läänin ensimmäiseksi lääninsihteeriksi, ryhtyi hän innolla ajamaan eläinsuojelun asiaa sekä perusti Mikkelin eläinsuojeluyhdistyksen.

1917 Selinheimo palasi Helsinkiin valtioneuvoston esittelijäksi. Vuodesta 1918 hän toimi Suomen eläinsuojeluyhdistyksen sihteerinä ja vuodesta 1923 varapuheenjohtajana. Kun pitkäaikainen puheenjohtaja T. K. Forstén kuoli 1927, valittiin Selinheimo hänen seuraajakseen. Lopulta Selinheimon ura yhdistyksen puheenjohtajana kariutui erimielisyyksiin palkkioista, sillä köyhtynyt yhdistys ei voinut maksaa korvausta luottamushenkilöilleen.

Selinheimo oli useiden koti- ja ulkomaalaisten eläinsuojeluyhdistysten kunniajäsen. Lisäksi hän harrasti muun muassa sukututkimusta. Vilho Selinheimon poika oli anarkisti ja antimilitaristi Aarne Selinheimo.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hannu Nieminen: Sata vuotta eläinten puolesta (Ekenäs 2001).