Valois’n Katariina

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Katherine of Valois.jpg

Valois’n Katariina (engl. Katherine of Valois, 27. lokakuuta 14013. tammikuuta 1437) oli Englannin kuningatar 14201422. Hän on merkittävä hahmo Englannin historiassa, sillä hän oli Ranskan kuninkaan Kaarle VI:n tytär, Englannin kuninkaan Henrik V:n puoliso, Henrik VI:n äiti ja Henrik VII:n isoäiti (toisen miehensä Owen Tudorin kautta).

Katariina oli Ranskan Kaarle VI:n ja Isabeau de Bavièren tytär. Hän syntyi Pariisissa 1401 ja vuonna 1420 hänet luvattiin puolisoksi Henrik V:lle, jonka alkuperäinen suunnitelma tosin oli ollut avioitua Katariinan vanhemman sisaren Isabellan kanssa. Henrik vaati kuitenkin myös Normandian ja Akvitanian palautusta osana avioliittosopimusta, mikä laukaisi Agincourtin taistelun, joka oli osa satavuotista sotaa Englannin ja Ranskan välillä. Sen seurauksena solmittiin Troyesin sopimus, jonka mukaan Henrik perisi Ranskan valtaistuimen Kaarle VI:n kuoltua, mikä olisi merkinnyt Englannin ja Ranskan yhdistymistä yhden monarkin hallintaan.

Katariina kruunattiin Englannin kuningattareksi Westminster Abbeyssä helmikuussa 1421. Hänen ja Henrik V:n ainoa lapsi, tuleva Henrik VI, syntyi 6. joulukuuta 1421. Seuraavan vuoden elokuussa kuningas Henrik V kuoli yllättäen. Katariina sai jäädä Wallingfordin linnaan, mutta hän joutui pois hovista kansalaisuutensa takia.

Sijaishallitsijat pitivät Katriinan erossa pojastaan ja hän kääntyi walesiläisen hoviherran, Owen Tudorin, puoleen. Miehestä tulikin Tudorin hallitsijasuvun perustaja. Vuonna 1428 parlamentti kuuli huhuja Katariinan ja Owen Tudorin suhteesta ja kielsi Katariinaa avioitumasta ilman kuninkaan ja neuvoston lupaa. Ei ole varmuutta oliko Katariina jo tuolloin naimisissa Owen Tudorin kanssa vai avioituivatko he salaa vasta 1429. Joka tapauksessa hänellä ja Owen Tudorilla oli ainakin viisi lasta. Yksi tytär kuoli jo lapsena, mutta kolme poikaa ja toinen tytär selviytyivät. Yksi pojista ryhtyi munkiksi. Kaksi muuta poikaa, Edmund Tudor ja Jasper Tudor, olivat merkittävässä roolissa Englannin monarkian kannalta.

Katariina kuoli Lontoossa 3. tammikuuta 1437, ja hänet haudattiin Westminster Abbeyyn. Owen Tudor eli vuoteen 1461, jolloin yorkilaiset teloittivat hänet Mortimer's Crossin taistelun seurauksena. Kuningas Henrik VI nimitti heidän poikansa jaarleiksi Katariinan kuoleman jälkeen. Edmundista tuli tulevan kuninkaan Henrik VII:n isä.