Val-de-Grâce

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Val-de-Grâce
Val-de-Grâce

Val-de-Grâce (ransk. Hôpital d'instruction des armées du Val-de-Grâce) on sotilassairaala Pariisin viidennessä kaupunginosasa.

Val-de-Grâcen kirkko rakennettiin Ranskan kuningatar Anna Itävaltalaisen käskystä. Kun Annan ja Ludvig XIII:n poika Louis XIV syntyi, Anna päätti rakennuttaa Neitsyt Marian ylösnousun kunniaksi Benediktiinisen konventin kohdalle kirkon. Kirkko vihittiin 1. huhtikuuta vuonna 1645.

Val-de-Grâcen suunnittelivat ranskalaiset barokkiarkkitehdit François Mansart ja Jacques Lemercier. Rakennustyöt alkoivat vuonna 1645 ja päättyivät 1667.

Val-de-Grâcesta tuli Ranskan vallankumouksen aikana sairaala ja kirkko kärsi vandalismista. Vallankumouksen jälkeen Val-de-Grâcesta tehtiin sotilassairaala.

Nykyään Val-de-Grâcen vanha puoli toimii hallinto- ja opetuskäytössä. Lääkäriopisto École d'application du Service de santé des armées'n koulu sijaitsee Val-de-Grâcen itäisellä alueella. Nykyinen toiminnassa oleva sairaala rakennettiin 1970-luvun alussa ja se valmistui vuonna 1979.

Sairaalassa on n. 350 vuodepaikkaa. Sairaala on ollut pitkään paitsi sotilassairaala, myös yleinen sairaala. Ranskan hallituksen ministerit ja virkamiehet saavat sairaalahoitonsa Val-de-Grâcessa.

Dominique Jean Larreyn, joka oli Napoleonin henkilääkäri, patsas on sairaalan aukiolla. Sen suunnitteli kuvanveistäjä David d'Angers vuonna 1843. Osa Val-de-Grâcesta on museona.

Tämä Ranskaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.