Tyrmäystipat

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tyrmäystipat on yhteisnimitys lamauttaville aineille, joita lisätään esimerkiksi alkoholijuomaan. Niitä käytetään muun muassa raiskauksen, muun seksuaalisen hyväksikäytön tai ryöstön apuvälineenä[1]. Tyrmäystipan vaikutus on useimmiten huumaava ja sekaannuttava, joskus jopa tainnuttava. [1] Tyrmäystippoina käytetään muun muassa erilaisia lääke- ja huumausaineita, kuten flunitratsepaamia ja gammahydroksivoihappoa.[2]

Huumaaminen on rangaistavaa, vaikka tapaukseen ei liittyisi muuta rikosta.[1] Poliisin tietoon tyrmäystippatapauksia tulee arvioiduista tapauksista vain pieni osa. Tapausten selvittäminen on ongelmallista, koska tyrmäämistarkoituksessa käytetyt aineet poistuvat verestä nopeasti.[1] Osa poliisin tietoon tulleista harvoista tyrmäystippaepäilyistä on osoittautunut voimakkaaksi humalaksi ilman muita tekijöitä.[1]

Käyttötapa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyrmäystippoja lisätään useimmiten vartioimatta jätettyyn alkoholijuomaan. Palattuaan esimerkiksi vessakäynniltä tai tupakoimasta juoman omistaja nauttii juomansa ja humaltuu epätavallisen nopeasti. Tyrmäystipat voivat aiheuttaa tajunnan menetystä, verenpaineen laskua ja oksentelua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Vettanen, Linda: Tyrmäystipat yöelämän epämiellyttävä riesa Ylen verkkouutiset. 30.7.2009. yle.fi/uutiset. Viitattu 29.10.2009.
  2. [https://web.archive.org/web/20090530071532/http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Norjalainen+taideopiskelija+tarjosi+vieraille+tyrm%C3%A4ystippoja+n%C3%A4yttelyns%C3%A4+avajaisissa/1135246273498 Norjalainen taideopiskelija tarjosi vieraille tyrmäystippoja näyttelynsä avajaisissa] Helsingin Sanomat 27.5.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]