Tunnuslause

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tunnuslause eli iskulause eli motto on lause tai hokema, josta aatteellinen, uskonnollinen tai muu kampanja tai liike tunnistetaan. Kuuluisia tunnus- tai iskulauseita ovat muun muassa Vapaus, veljeys ja tasa-arvo, joka on Ranskan suuren vallankumouksen aikainen iskulause ja Ranskan nykyisen tasavallan tunnuslause.

Tunnuslauseen kaltainen voi olla sotilaallisessa toiminnassa vaihtuva taistelutunnus tai tunnussana. Myös kaupalliset viestit voivat sisältää tunnuslauseen kaltaisen toistuvan viestin. Tällöin puhutaan usein mainoslauseesta.

Motto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Motto on ryhmän tai järjestön tavoitteita tai tarkoitusta kuvaava lause. Monilla valtioilla, yliopistoilla ynnä muilla organisaatioilla on oma mottonsa. Motot ovat usein latinaksi.

Suomessa mottoja ei kuitenkaan juurikaan ole harrastettu, eikä esimerkiksi kansallista mottoa ole. Säännön vahvistavana poikkeuksena on Turun yliopiston motto, ”Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle”. Vastaavasti Helsingin yliopiston tunnuslause on "Opiskelu ja opettaminen – yliopiston sydän"[1].

Vuonna 1936 komitea ehdotti moton ”Vapaa vankka vakaa” lisäämistä Suomen vaakunan yhteyteen. Esitystä ei kuitenkaan hyväksytty.

Helsingissä Vanhan ylioppilastalon julkisivussa lukee ”Spei suae patria dedit” (”Isänmaa antoi toivoilleen”).

Kaupalliset mainoslauseet eli sloganit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sanalla ”slogan” yleensä tarkoitetaan mainoslausetta eli lausetta, joka kertoo tuotteen mahdolliselle ostajalle millainen tuote on. Mainoslause on osa brändin eli tuotteen mielikuvan luontia. Tunnettuja kaupallisia sloganeita ovat muun muassa NokianConnecting People” ja NikenJust do it”.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin yliopiston opetuksen ja opintojen eettiset periaatteet Helsingin yliopisto. Viitattu 6.6.2014.