Therese Johaug

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Therese Johaug

Therese Johaug 2012.jpg
Therese Johaug vuonna 2012

Henkilökohtaiset tiedot
Syntymäaika 25. kesäkuuta 1988 (ikä 26)
Syntymäpaikka Os, Hedmark, Norja
Pituus 162 cm
Uran tiedot
Seura IL Nansen
Suksimerkki Fischer
Maailmancup
Kaudet 2007–
Voitot 9
Palkintokorokkeella 40

Tietolaatikko päivitetty 15. maaliskuuta 2015

Mitalit
Maa: Norjan lippu Norja
Naisten maastohiihto
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Vancouver 2010 4×5 km viesti
Hopeaa Hopeaa Sotši 2014 30 km (v)
Pronssia Pronssia Sotši 2014 10 km (p)
MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Oslo 2011 30 km (v)
Kultaa Kultaa Oslo 2011 4×5 km viesti
Kultaa Kultaa Val di Fiemme 2013 10 km (v)
Kultaa Kultaa Val di Fiemme 2013 4×5 km viesti
Kultaa Kultaa Falun 2015 yhdistelmäkilpailu
Kultaa Kultaa Falun 2015 4×5 km viesti
Kultaa Kultaa Falun 2015 30km (p)
Hopeaa Hopeaa Val di Fiemme 2013 yhdistelmäkilpailu
Pronssia Pronssia Sapporo 2007 30 km (p)
Pronssia Pronssia Oslo 2011 yhdistelmäkilpailu
Pronssia Pronssia Val di Fiemme 2013 30 km (p)

Therese Johaug (s. 25. kesäkuuta 1988 Os, Hedmark, Norja) on norjalainen maastohiihtäjä.

Johaug on kilpaillut kansainvälisellä tasolla kaudesta 2005–2006 lähtien. Hän voitti pronssia Sapporon MM-kilpailuissa 2007 30 kilometrin perinteisen tyylin yhteislähtökilpailussa Virpi Kuitusen ja Kristin Steiran jälkeen vain 18-vuotiaana; Aino-Kaisa Saarinen oli neljäs parikymmentä sekuntia Johaugille hävinneenä. Myöhemmin samalla kaudella Johaug saavutti pronssia nuorten MM-kisojen yhdistelmäkilpailussa Tarvisiossa. Lisäksi hän oli kolmas maailmancupin yhdistelmäkilpailussa Falunissa ja voitti Norjan mestaruuden 30 kilometrillä.

Kaudella 2007–2008 Johaug kuului Norjan voitokkaaseen viestijoukkueeseen sekä Beitostølenissä että Davosissa. 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailuissa hän oli kolmas Tour de Skin osakilpailussa Nové Městossa sekä maailmancup-kisassa Otepäässä. Nuorten MM-kilpailuissa hän voitti kultaa 5 kilometrin perinteisen ja 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailuissa sekä viestissä.

Maailmancup-kaudella 2008–2009 Johaug kuului Norjan voitokkaaseen viestijoukkueeseen Jällivaarassa. La Clusaz'ssa hän oli 15 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa kolmas. Tour de Skillä hän oli nopein Val di Fiemmen viimeisellä etapilla. Maailmancupin finaalitapahtumassa Falunissa hän oli toinen ja maailmancupin kokonaispisteissä kahdeksas. Liberecin MM-kilpailuissa hän sijoittui 10 kilometrin perinteisen kilpailussa kymmenenneksi, yhdistelmäkilpailussa kuudenneksi ja 30 kilometrin vapaalla neljänneksi. Lisäksi hän voitti Norjan mestaruuden 30 kilometrillä.

Johaug sijoittui Vancouverin olympialaisissa 2010 yhdistelmäkilpailussa kuudenneksi ja 30 kilometrin perinteisellä seitsemänneksi. Norjan kultaa voittaneessa viestijoukkueessa hän hiihti toisen osuuden. Maailmancupkaudella 2009–2010 hän oli Salpausselän Kisoissa kolmas yhdistelmäkilpailussa ja kuului Norjan voitokkaaseen viestijoukkueeseen. Holmenkollenin 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa hän sijoittui kolmanneksi.

Johaug kuului maailmancupkaudella 2010–2011 Norjan voitokkaaseen viestijoukkueeseen Jällivaarassa ja La Clusaz'ssa. Davosin 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa hän oli kolmas. Tour de Skin kokonaiskilpailussa hän sijoittui toiseksi ja oli viimeisellä osuudella nopein. Otepään perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin kisassa hän oli kolmas. Oslon MM-kilpailuissa Johaug voitti 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailun maailmanmestaruuden 44 sekunnin erolla Marit Bjørgeniin[1]. Hän hiihti myös toisen osuuden Norjan kultajoukkueessa 4 × 5 kilometrin viestissä ja sai pronssia yhdistelmäkilpailussa. Lisäksi hän oli 10 kilometrin perinteisen kilpailussa neljäs. Salpausselän Kisoissa hän voitti yhdistelmäkilpailun. Maailmancupin finaalitapahtumassa Falunissa hän oli kolmas. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän sijoittui neljänneksi ja normaalimatkojen cupissa kolmanneksi.

Johaug sijoittui maailmancupkaudella 2011–2012 toiseksi Kuusamon kolmen kilpailun yhdistelmässä ja kolmanneksi Davosin 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa. Roglan 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa hän oli toinen. Hän kuului Norjan voitokkaaseen viestijoukkueeseen Sjusjøenissa. Tour de Skin lopputuloksissa Johaug sijoittui kolmanneksi. Hän oli nopein kiertueen päättäneellä osuudella. Otepään perinteisen tavan 10 kilometrillä hän sijoittui kolmanneksi. Hän voitti 15 kilometrin yhdistelmäkilpailun Rybinskissä. Nové Městossa hän oli kolmas 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa ja kuului Norjan voitokkaaseen viestijoukkueeseen. Szklarska Porębassa hän sijoittui kolmanneksi 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Lahdessa hän voitti yhdistelmäkilpailun. Holmenkollenin 30 kilometrin perinteisen yhteislähtökilpailussa hän oli kolmas. Hän sijoittui kolmanneksi sekä maailmancupin kokonaiskilpailussa että normaalimatkojen cupissa.

Maailmancupkaudella 2012–2013 Johaug sijoittui toiseksi Jällivaaran 10 kilometrin vapaan kilpailussa. Tour de Skillä Johaug sijoittui toiseksi ollen jälleen nopein viimeisellä osuudella. La Clusaz'n 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa hän sijoittui toiseksi ja kuului Norjan voitokkaaseen viestijoukkueeseen. Hän voitti Davosin 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun. Val di Fiemmen MM-kilpailuissa Johaug voitti kultaa 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa, oli yhdistelmäkilpailun toinen ja 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa kolmas. Viestistä hän voitti kultaa yhdessä Norjan joukkueen kanssa. Johaug voitti Oslon 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailun. Hän oli toinen sekä Falunin finaalitapahtumassa, maailmancupin kokonaiskilpailussa että normaalimatkojen cupissa.

Kaudella 2013–2014 Johaug sijoittui kolmanneksi Kuusamon avaustapahtumassa. Lillehammerissa hän kuului voitokkaaseen Norjan viestijoukkueeseen. Davosin 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa Johaug sijoittui toiseksi. Tour de Skillä Johaug saavutti kokonaisvoiton ensimmäisenä norjalaisena kilpailun historiassa[2]. Hän oli nopein Val di Fiemmessä käydyissä kahdessa viimeisessä osakilpailussa: 5 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa ja Alpe Cermisin nousuun päättyneellä viimeisellä etapilla. Helmikuussa Johaug sijoittui toiseksi Toblachin 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa. Johaug sijoittui Sotšin olympialaisissa 2014 yhdistelmäkilpailussa neljänneksi. 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa hän saavutti pronssia.[3] 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa Johaug saavutti hopeaa.[4] Salpausselän kisoissa hän sijoittui vapaan hiihtotavan 10 kilometrillä kolmanneksi. Oslon 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa hän sijoittui toiseksi. Falunissa Johaug voitti maailmancupin finaalitapahtuman ja varmisti maailmancupin kokonaiskilpailun voiton, joka oli hänen uransa ensimmäinen.[5] Hän voitti myös normaalimatkojen cupin.

Kaudella 2014–2015 Johaug voitti Kuusamon 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun ja sijoittui toiseksi Lillehammerin 3 päivän kiertueella. Davosin 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa hän otti voiton. Tour de Skillä hän oli nopein Val di Fiemmen 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa sekä jyrkkään nousuun päättyneellä viimeisellä etapilla. Kokonaiskilpailussa hän sijoittui toiseksi. Hän oli kolmas Östersundin 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa. Falunin MM-kilpailuissa 2015 Johaug voitti kultaa yhdistelmäkilpailussa, viestissä ja 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailussa. Maaliskuussa Johaug sijoittui toiseksi Oslon 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa. Hän sijoittui toiseksi maailmancupin kokonaiskilpailussa ja normaalimatkojen cupissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]