The Isley Brothers

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

The Isley Brothers on R&B -tradition useampia tyylejä soittanut afroamerikkalainen yhtye Ohion Cincinnatista. Yhtye on erittäin suosittu, ja sillä on väitetty olevan koko musiikkihistorian pitkäkestoisin taival levyjen soitto- ja myyntilistoilla.

Yhtye aloitti vuonna 1954 ja on yhä toiminnassa. Vuosien varrella läpikäytyjä tyylisuuntia ovat esimerkiksi gospel, rhythm and blues, doo-wop, soul, funk, rock, pop ja hip hop. 1960-luvun alussa yhtye saavutti mainetta vaikutusvaltaisilla levytyksillä kuten kappaleet "Shout!", "Twist & Shout" ja "Nobody But Me". Yhtye oli 1960-luvun lopussa siirtymässä funkiin ensimmäisten joukossa, mistä on osoituksena esimerkiksi vuoden 1969 single, "It's Your Thing". Tulevat levyt pysyivät souliin keskittyvinä, mutta funk-osastoa edusti esimerkiksi hitti "Fight the Power".

Yhtyeen alkuperäiset jäsenet olivat veljekset O'Kelly, Jr., Rudolph, Ronald ja Vernon, joiden kaikkien sukunimi on Isley. Yhtye esitti pelkkää gospelia Vernonin 1955 auto-onnettomuuden johdosta tapahtuneeseen kuolemaan asti. Kolme vanhinta veljeä perusti yhtyeen uudelleen lyhyen tauon jälkeen. Vuonna 1973 nuoremmat veljet Ernie ja Marvin sekä lanko Chris Jasper tulivat mukaan. Tällä kokoonpanolla tehtiin joukko menestyneitä albumeita, kuten vuoden 1973 levy 3 + 3. Vuonna 1984 kolme nuorinta jäsentä jättivät yhtyeen, ja vuonna 1986 O'Kelly kuoli sydänkohtaukseen. Yhtye jatkui duona hetken ja perustettiin uudelleen vuonna 1991 Ernien ja Marvinin toimesta. Marvinin jäätyä taistelemaan diabetesta vastaan Ronald ja Ernie veivät yhtyeen 2000-luvulle.

The Isley Brothersin oman T-Neck Records -levymerkin julkaisemilla singleillä "Testify" ja "Move On Over & Let Me Dance" soitti seattlelainen kitaristi Jimmy James. James soitti kitaraa myös veljesten kiertueyhtyeessä. Lähdettyään yhtyeestä James otti käyttöön nimen Jimi Hendrix.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]