Tempranillo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tempranillo-viinitarha Espanjassa

Tempranillo on viinin valmistukseen käyttävä rypälelajike.

Tempranillo on kotoisin Pohjois-Espanjasta ja sieltä se on levinnyt Euroopan eteläosiin mm. Pohjois- ja Keski-Espanjaan, Etelä-Ranskaan, Portugaliin ja Argentiinaan.

Lajike tunnetaan useilla eri nimillä: Espanjassa Riojan, Murcian, Valencian ja Somontanon viinialuiella siitä käytetään Tempranillo-nimeä, La Manchassa ja Valdepeñasissa Cencibel–nimellä, Kataloniassa Ull de Llebre-, Ribera de Dueron alueella Tinta de País- tai Tinto Fino -nimiä. Portugalin Dourossa, jossa sitä käytetään ennen kaikkea portviinin tekoon, rypäle tunnetaan Tinto Roriz -nimellä ja Alentejossa siitä tehdään punaviiniä Aragones -nimellä.

Tempranillo -viineille on tunnuksenomaista syvä punainen väri.

Lajikkeena Tempranillo ei kestä kovaa kuumuutta eikä liiallista kuivuutta, minkä vuoksi sitä usein viljellään vuoristojen alarinteillä. Lajike on altis hyönteisvaurioille ja viljataudeille. Nimi Tempranillo viittaa espanjan kielen aikaista tarkoittavaan Temprano sanaan, koska rypäleet kypsyvät 2-3 viikkoa aikaisemmin kuin muut Espanjan paikalliset lajikkeet.

Tempranillo muodostaa paksukuorisia rypäleitä, jotka sisältävät suhteellisen vähän happoja ja sokeria, minkä vuoksi sitä sekoitetaan usein muiden rypäleiden kanssa. Vaikka Tempranillosta tehdään myös nuorina juotavia ns. jovenes–viinejä, niin yleensä viinejä kypsytetään puolesta vuodesta aina kolmeen vuotta tammitynnereissä ja 1-3 vuotta vielä pulloissa ennen myyntiä. Kypsyttämällä Tempranillosta saadaan syvän punaisia ja maultaan elegantin pehmeitä viinejä. Kypsytyksessä käytetään yleensä amerikkalaisesta tammesta tehtyjä tynnereitä, joiden luovuttama vanilja-aromi sopii erittäin hyvin Tempranillon omien mausteisten perusmakujen kanssa.

Riojassa Tempranillon seuralaisina käytetään mm. Garnacha, Mazuelo ja Graciano -rypäleitä. Useat uudet Riojan ja Ribeira del Dueron viinintekijät käyttävät Tempranillon vahvistuksena Cabernet Sauvignon -rypäleitä, mutta silloin viini ei saa alueen virallista DOC laatuluokitusta.