Teemasivu:Formula 1/Artikkelipoiminta 27

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Brawn GP oli talli, joka kilpaili Formula 1 -sarjassa kaudella 2009 entisen Honda-tallin tilalla. Tallin kuljettajina jatkoivat Hondan entiset kuljettajat Jenson Button ja Rubens Barrichello.

Rahoitusvaikeuksiin ajautuneen Hondan oli pakko luopua F1-tallin pyörittämisestä ja lopulta Hondan tallipäällikkö Ross Brawn osti tallin ja jatkoi sen toimintaa. Brawn-talli käytti autoissaan Mercedeksen moottoreita. Mercedes toimitti moottorit ennestään jo McLarenille ja Force Indialle, joten kolmannen moottoriasiakkaan hyväksymiseen jouduttiin pyytämään erikoislupaa FIA:lta.

Poistumisilmoituksensa jälkeen Honda oli jatkanut auton kehitystyötä, mutta ei ollut testannut sitä lainkaan. Näin ollen Brawn suoritti auton avaustestit 6. maaliskuuta 2009, noin kolme viikkoa ennen kauden avauskilpailua. Ne olivatkin tallille todella menestyksekkäät, sillä se nousi heti kärkitallien joukkoon.

Brawn lähti ensimmäiselle kaudelleen yhtenä ennakkosuosikkina ja kovin odotuksin kautta ennen käytyjen testien perusteella.

Kauden avauskilpailussa Australian Melbournessa Brawn-kuljettajat valloittivat eturivin Jenson Buttonin saavuttaessa paalupaikan ja Rubens Barrichellon ollessa toiseksi nopein. Kilpailussa Brawn otti kaksoisvoiton; Button oli ensimmäinen ja Barrichello toinen. Kaksoisvoittoon on aiemmin yltänyt debyyttikilpailussaan vain Mercedes-Benzin kuljettajat Juan Manuel Fangio ja Karl Kling Ranskan GP:ssä vuonna 1954. Edellinen debyyttikisansa voittanut talli oli Wolf Argentiinan GP:ssä 1977, jossa Jody Scheckter oli ykkönen.

Talli voitti sekä valmistajien, että kuljettajien maailmanmestaruudet, minkä jälkeen Brawnin moottorintoimittajana toiminut Mercedes-Benz osti tallin marraskuussa. Kaudesta 2010 eteenpäin talli on ajanut nimellä Mercedes Grand Prix.