Teemasivu:Filosofia/Artikkelipoimintoja0

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ludwig Wittgenstein (18891951) oli itävaltalais-englantilainen filosofi, joka kuuluu 1900-luvun merkittävimpiin filosofeihin. Hän vaikutti vuosisadan alkupuolella loogiseen empirismiin ja analyyttisen filosofian syntyyn. Hänen merkittävin teoksensa on Tractatus logico-philosophicus eli "Loogis-filosofinen tutkielma".

Leviathan on englantilaisen filosofin Thomas Hobbesin vuonna 1651 kirjoittama teos poliittisesta filosofiasta, jossa esiteltiin ensimmäistä kertaa yhteiskuntasopimuksen ja jakamattoman yksinvaltiaan ideat. Teoksen nimi tulee suuresta merihirviöstä Leviatanista, johon valtiota verrattiin.

Zenonin paradoksit ovat Zenon Elealaisen ja hänen oppilaidensa kehittämiä paradokseja, jotka perustuvat liikkeen, moneuden, jatkuvuuden ja äärettömyyden käsitteisiin. Edelleen on epäselvää, laatiko Zenon paradoksinsa todistaakseen Parmenideen olleen oikeassa vai oliko paradoksien tarkoituksena vain osoittaa nämä kreikkalaisten hyväksymät käsitteet ristiriitaisiksi. Paradokseista tunnetuin lienee nimellä "Akhilleus ja kilpikonna" -tunnettu tarina.