Leviathan (kirja)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Thomas Hobbesin Leviathan (1651)

Leviathan on englantilaisen filosofin, Thomas Hobbesin vuonna 1651 kirjoittama kirja poliittisesta filosofiasta, jossa esiteltiin ensimmäistä kertaa yhteiskuntasopimuksen ja jakamattoman yksinvaltiaan ideat. Kirjan nimi tulee suuresta merihirviöstä Leviatanista, johon valtiota verrattiin.

Kirja on jaettu neljään osaan, joista ensimmäisessä Hobbes etsii ihmisen toiminnasta lainalaisuuksia sekä selittää ontologista materialismiaan. Toisessa osassa hän selittää, miksi ihmiset haluavat yhteisen hyvän vuoksi solmia yhteiskuntasopimuksen ja antaa valistuneelle yksinvaltiaalle jakamattoman oikeuden pakkovallan käyttöön. Kolmas osa koskee Hobbesin materialistisen ontologian pohjalta selitettyä teologista kuvausta kristinuskosta (monet ovat arvelleet, että Hobbes olisi oikeasti ollut ateisti, mutta ainakin hänen materialistinen teologiansa on varsin laajamittainen yritys). Neljäs osa käsittelee pimeyden valtakuntaa, jolla Hobbes tarkoittaa tietämättömyyttä vastakohtana todelliselle tiedolle.

Hobbesin mukaan vallan on oltava jakamaton, koska jaettu valta johtaa osien väliseen valtakamppailuun. Vallankumous taas on oikeutettu onnistuessaan, koska onnistunut vallankumous osoittaa syrjäytetyn suvereenin heikkouden ja näin ollen kyvyttömyyden tehtäväänsä. Lait ovat Hobbesin mukaan reaalisesti ottaen vain voimassa olevia lakeja, jotka on sanktioitu. Pelkkä lain kirjain ei ole mitään.

Hobbesilaista maailmankuvaa ja ihmiskuvaa on pidetty kohtalaisen synkkänä hänen rousseaulaista jaloa villiä muistuttavalla kuvauksellaan luonnontilasta ja kaikkien sodasta kaikkia vastaan. Hobbes ei kuitenkaan ajattele, että kaikki ihmiset ovat taipuvaisia pahaan, vaan hänen mukaansa luonnontilassa ainoastaan joidenkin yksilöiden haitallinen käytös estää rauhallisen yhteiselon. Hobbesin filosofia herättää tutkijoiden parissa edelleen suurta kiinnostusta, ja esimerkiksi hänen sopimusoikeudellisia näkökulmiaan pidetään yhä pätevinä.

Filosofian klassikoiden joukossa Hobbesin Leviathan ei ole mitenkään erityisen vaikealukuinen teos, vaan se avautunee huolelliselle lukijalle. Teoksen teologinen osuus voidaan nähdä erillisenä osana, eikä sen lukeminen ole välttämätöntä vain Hobbesin poliittisen teorian keskeisistä aineksesta kiinnostuneelle.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hobbes, Thomas: Leviathan, eli, Kirkollisen ja valtiollisen yhteiskunnan aines, muoto ja valta. (Leviathan or the matter, forme and power of a commonwealth ecclesiasticall and civill, 1651.) Suomentanut Tuomo Aho. Tampere: Vastapaino, 1999. ISBN 951-768-042-2.