Merihirviö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merihirviö Jules Vernen kirjasta Sukelluslaivalla maapallon ympäri

Merihirviö tarkoittaa tieteelle tuntematonta suurikokoista merieläintä tai myyttiä sellaisesta. Merenkulkijat ovat pelänneet merihirviöitä jo ammoisista ajoista. Niitä lisättiin usein karttoihin koristeiksi. Alkujaan myös jotkin valaat, airokalat ja jättiläiskalmarit olivat merihirviöitä, sillä niistä ei tiedetty juuri mitään. Jättiläismustekalat saattoivat upottaakin pienikokoisia laivoja ja valaiden syöksemä höyrypatsas toi mieleen lohikäärmeen.

Nykyajan suosituimpia merihirviöitä ovat joutsenliskot. Tällaisia asuu kansanperinteen mukaan sisämaavesistöissäkin, esimerkiksi Loch Nessin hirviö.

Muutamia merihirviöitä: Kraken[1], Iku-Turso[2] , hippokamppi, Skylla ja Kharybdis, valaskala eli cetus, merimunkki tai -piispa, merenneito, merikäärme, Leviatan, Ceto eli Keto, Cadborosaurus willsi eli Caddylähde?.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leikola, Anto: Seireenejä, kentaureja ja merihirviöitä : myyttisten olentojen elämää. Helsinki: Tammi, 2002. ISBN 951-31-2372-3.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lindemans, Micha F.: Kraken Encyclopedia Mythica from Encyclopedia Mythica Online. Encyclopedia Mythica. Viitattu 26.11.2011.
  2. Ganander, Kristfried: Mythologia Fennica, s. 154. Salakirjat (2016), toimittanut Juha Pentikäinen, 1789.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]