Akohekohe

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Töyhtöpeippo)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Akohekohe
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Peipot Fringillidae
Suku: Palmeria
Rothschild, 1893
Laji: dolei
Kaksiosainen nimi

Palmeria dolei
(Wilson, 1891)

Katso myös

  Akohekohe Wikispeciesissä
  Akohekohe Commonsissa

Akohekohe (Palmeria dolei) eli aiemmalta nimeltään töyhtöpeippo[2] on äärimmäisen uhanalainen Mauin saarella Havaijilla elävä varpuslintulaji, joka on kuollut sukupuuttoon Molokain saarelta[1]. Lajin suomenkielisenä nimenä oli töyhtöpeippo, mutta se muutettiin vuoden 2018 nimistöuudistuksessa alueen alkuperäisnimeen perustuen akohekoheksi[3].

Akohekohe on kooltaan noin 18 cm. Yleisväritykseltään laji on tumma. Lajin vatsa ja rinta ovat mustat valkoisin pistein. Valkoista linnun hyöhenpuvussa on lisäksi siivissä ja nokan tyven töyhdössä. Lajilla on punaiset laikut niskassa ja siipien yläpuolella. Akohekohen perä on sininen ja pyrstö musta. Akohekohen laulu on vaihtelevia sarjoja ah-gurk-gurk-gurk- ja ah-koh-heh-koh-heh-ääniä.[4]

Akohekohen elinympäristöä ovat metsät 1 100–2 300 metrin korkeudessa. Laji käyttää ravintonaan pääasiassa Metrosideros polymorpha -kasvin mettä. Akohekohekannan kooksi arvioidaan noin 3 750 yksilöä [4]. Suurin lajiin kohdistuva uhka ovat metsien hakkuut. Lisäksi saarelle levinneet malariaa kantavat hyttyset sekä lintuja saalistavat rotat, kissat, tornipöllöt sekä Herpestes auropunctatus -mungolaji vähentävät kantaa[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c BirdLife International: Palmeria dolei IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.2.2014. (englanniksi)
  2. Maailman lintujen suomenkieliset nimet BirdLife Suomi. Viitattu 5.11.2023.
  3. Harri Högmander: Papuanpenkoja ja naukukäpinkäinen – maailman linnuille suomenkieliset nimet Kielikello. 2018. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 5.11.2023.
  4. a b Akohekohe – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Viitattu 16. huhtikuuta 2008.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.