Securinega durissima

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Securinega durissima
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Malpighiales
Heimo: Laipikkakasvit Phyllanthaceae
Suku: Securinega
Laji: durissima
Kaksiosainen nimi

Securinega durissima
J.F.Gmel.

Katso myös

  Securinega durissima Commonsissa

Securinega durissima on laipikkakasvien (Phyllanthaceae) heimoon kuuluva kasvilaji.

Securinega durissima on puulaji, joka voi kasvaa 12 metriä korkeaksi. Sen kaarna on väriltään ruskeaa. Lehtiruodit ovat oransseja. Lehdet kasvavat jokseenkin vuorottaisesti. Kukat ovat pieniä ja sijaitsevat lehtihangoissa. Hedelmät ovat pallomaisia ja niissä on punertavia siemeniä. Laji tuottaa runsaasti hedelmiä, ja täysikasvuisten puiden juurilla kasvaakin usein runsaasti pieniä taimia. Linnut ja hedelmälepakot myös levittävät lajin hedelmiä ja siemeniä.[2]

Securinega durissima kasvaa metsissä alankoalueilta vuorten keskikorkeuksille[2]. Laji kasvaa luontaisena Madagaskarilla, Komorien saaristossa, Mauritiuksella, Rodriguesilla sekä Réunionilla[3]. Laji on paikallisesti melko yleinen, eikä ole toistaiseksi vaarassa kuolla sukupuuttoon, vaikka IUCN määritteleekin lajin vaarantuneeksi (VU)[2]. Lajin uhkina ovat elinympäristöjen tuhoutuminen sekä vieraslajit[2].

Securinega durissima -lajin puuaines on hyvin kovaa ja tiheää, minkä vuoksi sitä on käytetty talojen, huonekalujen sekä laivojen rakennusaineena[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ralimanana, H.: Securinega durissima IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-2. 2020. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 27.9.2021. (englanniksi)
  2. a b c d e Heritage Bel Ombre: Bois dur (Securinega durissima) Heritage Bel Ombre. Viitattu 16.9.2021. (englanniksi)
  3. Plants of the World Online: Securinega durissima Plants of the World Online. 2021. Royal Botanical Gardens, Kew. Viitattu 16.9.2021. (englanniksi)