Schloss Hof

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Restauroitu Schloss Hof lokakuussa 2005.

Schloss Hof on Eugen Savoijilaisen 1720-luvun loppupuolella itselleen maalaisasunnoksi rakennuttama, myöhemmin keisarinna Maria Teresian miehelleen Frans ensimmäiselle lahjaksi ostama palatsi Itävallassa, lähellä nykyisen Slovakian rajaa. Palatsi on nykyään yleisölle avoin matkailukohde.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Schloss Hof Bernardo Bellotton maalauksessa vuodelta 1758 tai 1761.

Eugen Savoijilainen rakennutti barokkityylisen Schloss Hofin itselleen maalaisasunnoksi 1720-luvun loppupuolella. Palatsin suunnitteli arkkitehti Johann Lukas von Hildebrandt, jolla oli käytettävissään Eugenin valtava omaisuus. Palatsialue on 50 hehtaarin kokoinen ja siihen kuuluu itse palatsin lisäksi suuri puutarha ja maatila. Palatsi valmistui pääpiirteissään vuoden 1730 tienoilla.

Keisarinna Maria Teresia osti palatsin Eugenin perillisiltä vuonna 1755 lahjaksi miehelleen Frans ensimmäiselle. Palatsi toimi keisariperheen yksityisenä loma-asuntona aina Fransin kuolemaan (1765) asti. Wienin hovin tiukkojen sääntöjen takia keisariperhettä seurasi aina lähes 200 palvelijaa, mistä aiheutui ajoittain majoitusongelmia. Tilanvähyyden vuoksi Maria Teresia rakennutti palatsiin kolmannen kerroksen vuoden 1770 tienoilla, jolloin palatsi sai hoviarkkitehti Franz Anton Hillebrandtin johdolla nykyisen klassistisen ulkoasunsa.

Maria Teresiaa seuranneet Habsburgien keisarit ja arkkiherttuat jättivät palatsin vähälle huomiolle ja luonto alkoi ottaa tilasta valtaa. 1800-luvun lopulla Frans Joosef I tyhjensi palatsin irtaimistosta ja muutti tilan sotilaiden harjoitusalueeksi. Luonnonvoimien lisäksi palatsialuetta tuhosivat nyt myös keisarilliset sotilaat ja heidän hevosensa. Palatsin irtaimisto siirrettiin Wieniin varastoon, minkä jälkeen sitä on käytetty niin keisarillisten palatsien kuin myöhemmin Itävalta-Unkarin hajottua myös Itävallan hallinnollisten rakennusten koristelussa. Schloss Hof pysyi kuitenkin sotilashallinnossa myös Wehrmachtin ja Puna-armeijan alaisuudessa.

Puna-armeijan poistuttua vuonna 1955 palatsin restaurointia on usein yritetty, mutta yritykset ovat aina kaatuneet rahan puutteeseen. Vuonna 2002 nimenomaan Schloss Hofin restaurointia varten perustettu säätiö aloitti kuitenkin palatsin laajamittaisen restauroinnin Maria Theresian aikaiseen loistoonsa. Esimerkiksi puutarha restauroitiin alkuperäisten suunnitelmien ja vanhojen maalausten perusteella. Palatsi avattiin yleisölle vuonna 2005.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]