Scarface (rap-artisti)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee rap-artistia Scarfacea. Samannimistä elokuvaa vuodelta 1983 käsittelee artikkeli Scarface.
Brad Jordan
Scarface (rapper).jpg
Scarface esiintymässä vuonna 2013.
Syntynyt 9. marraskuuta 1970 (ikä 44)
Taiteilijanimet Scarface
Mr. Scarface
Face Mob
Akshen
Kotipaikka Yhdysvaltain lippu Houston, Texas, Yhdysvallat
Aktiivisena 1987–
Tyylilajit Gangsta rap
Laulukieli englanti
Ammatit rap-artisti, musiikkituottaja, näyttelijä
Yhtyeet Geto Boys
Levy-yhtiöt Rap-a-Lot Records
Asylum Records
Atlantic Records

Scarface (oikealta nimeltään Brad Jordan, s. 9. marraskuuta 1970) on yhdysvaltalainen rap-artisti, musiikkituottaja ja näyttelijä. Hän on rap-yhtye Geto Boysin jäsen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen kuin Brad Jordan tuli tutuksi Scarfacena, hän kutsui itseään Aksheniksi (lausutaan Action). 1980-luvun Houstonin rap-piireissä hän tutustui James Smithiin (J. Prince), joka perusti Rap-A-Lot Recordsin. James Smith toimi Geto Boysin taustajoukoissa ja halusi, että Brad liittyisi myös ryhmään. Brad liittyikin Geto Boysiin yhtyeen toista levyä tehtäessä. Albumi Grip It! On That Other Level (1989) tuli monille tutuksi väkivaltaisten ja hyökkäävien sanoitustensa takia. Näihin aikoihin Brad Jordan vaihtoi taiteilijanimen Scarfaceksi tunnetun elokuvan vaikutuksesta. Viimein Geto Boys teki läpimurron kolmannen levyn We Can't Be Stopped (1991) myötä.[1].

Vuonna 1991 Scarface julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa Mr. Scarface Is Back. Vuonna 1993 ilmestyi artistin toinen sooloalbumi The World Is Yours. Samoihin aikoihin Willie D erosi Geto Boysin riveistä. Tämä oli suuri menetys yhtyeelle ja siksi Scarface rupesi panostamaan enemmän soolouraansa. Vuonna 1994 ilmestyi kolmas sooloalbumi The Diary ja vuonna 1997 The Untouchable. The Untouchable -levyllä esiintyivät mm. Dr. Dre, Ice Cube ja 2Pac.[2] Vuonna 1998 hän julkaisi kahden levyn My Homies albumin, jolla oli mukana tuolloin kuuluisia Southside Rap -artisteja.[3].

Vuonna 2000 Scarface julkaisi kuudennen sooloalbuminsa The Last of a Dying Breed, joka sai positiivisia arviointeja. Vuonna 2001 hän sai Source Awardissa Lyricist of the Year -tunnustuspalkinnon.[4] Vuonna 2002 Scarfacelle tarjottiin lupavaa sopimus Def Jamilta. Def Jam halusi, että Scarface toimisi Def Jamin tytäryhtiön Def Jamin Southin presidenttinä. Loppujen lopuksi Scarface suostuikin tähän sopimukseen ja ensi töikseen allekirjoitti sopimuksen Ludacrisille, josta tuli suuri tähti. Samana vuonna hän julkaisi uuden sooloalbuminsa The Fixin.[5] Vuonna 2005 Geto Boys palasi takaisin ja he julkaisivat The Foundation-levyn. Samana vuonna Scarface julkaisi myös oman sooloalbuminsa Balls and My Word Rap-A-Lot Recordsin riveissä. Vuonna 2006 Scarface oli mukana perustamassa rap-yhtyettä nimeltä The Product ja vuonna 2006 he julkaisivat debyyttialbuminsa One Hunid. Samana vuonna Scarface julkaisi vielä yhdeksännen sooloalbuminsa My Homies, Part 2 Vuonna 2007 ilmestyi Made -albumi. Vuonna 2009 Scarface ilmoitti vetäytyvänsä rap-alalta ja julkaisi viimeisen albuminsa Emeritus.[6] Kovinkaan kauan ei Scarface rap-alalta ollut pois, vaan vuonna 2010 HipHipDX:lle antamassaan haastattelussa Scarface puhui uuden levynsä tekemisestä.[7]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sooloalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhteisalbumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]