Geto Boys

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Geto Boys (1986-1998, 2005-)
Tiedot
Tyylilaji: Southern hip hop
Kotipaikka: Yhdysvaltain lippu Houston, Teksas, USA
Laulukieli: englanti
Sivusto: www.virginrecords.com/getoboys
Jäsenet
Bushwick Bill, Scarface, Willie D
Entiset jäsenet
Prince Johnny C, Jukebox Slim, DJ Ready Red, Big Mike
Levy-yhtiöt
Rap-a-Lot/Asylum/Elektra Records
Rap-a-Lot/Noo Trybe/Virgin/EMI Records
Def American/Warner Bros. Records

Geto Boys (alun perin Ghetto Boys) on yhdysvaltalainen gangsta-rap-yhtye Houstonista, Texasista. Yhtyeen muodostavat Scarface, Bushwick Bill ja Willie D, mutta heistä yksikään ei ole vuonna 1986 perustetun yhtyeen alkuperäisjäsen, joita olivat K-9, Raheem ja Jukebox. Vuosina 1991-1993 yhtyeessä oli jäsenenä myös Big Mike.[1]

Alkuperäisen Ghetto Boys -kokoonpanon hajottua 80-luvun lopulla perustettiin yleisölle paremmin tutuksi tullut Geto Boys. Gangsta rapin pioneereihin luettava yhtye on julkaissut kahdeksan albumia vuosina 1988-2005. Ryhmä on tunnettu erittäin väkivaltaisista sanoituksistaan ja kappaleissa käsitellään usein murhia, väkivaltaa ja muuta rikollista toimintaa. Ryhmän yhteisten levyjen lisäksi kaikki jäsenet ovat olleet aktiivisia myös soolourillaan. Parhaiten yksin menestyneimmän jäsenen, Scarfacen, levy The Diary on saanut The Source -lehdessä arvostetut viisi pistettä.

Vuonna 1991 Geto Boys sai kyseenalaista mainetta onnettomuudesta, jossa masentunut ja päihtynyt Bushwick Bill sai luodin silmäänsä, pakotettuaan tyttöystävänsä ampumaan häntä. Bill selvisi täpärästi hengissä ja We Can't Be Stopped -levyn kansikuva otettiin sairaalassa heti tapaturman jälkeen.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisellä albumilla 5th Ward Chronicles: Making Trouble (1988) ja toisella Grip It! On That Other Level (1989) lausumanimi Ghetto Boys noudatti oikeaoppista englanninkielen oikeinkirjoitussääntöä. Vasta kolmannella albumilla, The Geto Boys, lausunta vaihdettiin tiedetystä "Ghetto":sta nykyiseksi "Geto":ksi. Legendan mukaan "Geto"-lausunta on peräisin north houstonilaisesta kadun inspiroimasta tagista, joka syntyi Willowridge High Schoolissa Missouri Cityssä, Texasissa 1980-luvun lopulla.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoelma-albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokoonpanot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(1986-1988)
(1988-1990)
(1991-1993)
(1996)
(1998)
(2005- )

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiyhtyeeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.