Sarai

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sarain oletettu sijainti Kultaisessa ordassa

Sarai oli Kultaisen ordan pääkaupunki Volgan alajuoksulla, jonka Timur Lenk tuhosi vuonna 1395. Se oli yksi suurimmista keskiajan kaupungeista. Sen väkiluvuksi on arvoitu 600 000.

Kaupunki todennäköisesti sijaitsi Ahtuban kanaalilla, noin 120 kilometriä Astrahanista pohjoiseen. Uskotaan, että mongolijohtaja Batu-kaani rakennutti kaupungin 1240-luvulla.

Sarai Berken (Uusi Sarai, Sarai-al-Jadid), Berke-kaanin rakennuttaman kaupungin olemassaolosta kiistellään. Jos se oli olemassa, sen sijainti olisi ollut nykyinen Tsarevin arkeologinen kaivaus, Ahtuban kanaalilla noin 55 km Volgogradista etelään. Krutitsin piispat asuivat siellä vuosina 1261–1454.

Joko toinen tai molemmat kaupungit tuhottiin useasti. Timur Lenk tuhosi Sarai Berken noin vuonna 1395, Krimin kaani Mengli Ghirai tuhosi sen vuonna 1502. Viimeinen tuho tapahtui vuoden 1556 jälkeen jolloin Venäjän Iivana Julma valloitti Astrahanin.

Vuonna 1623–1624 kauppias Fedot Afanasjevitš Kotov matkusti Persiaan. Näin hän kertoi Volgan alajuoksusta: Täällä Ahtubajoella seisoo Kultainen orda. Kaanin salit, palatsit ja moskeijat on kaikki rakennettu kivestä. Mutta nyt jokaista rakennusta puretaan ja kivet viedään Astrahaniin. Todennäköisesti tämä kuvaa Sarai Berkeä.