Samu Sirkka

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Samu Sirkka

Samu Sirkka (engl. Jiminy Cricket) on Disneyn eläinmaailman hahmo, jonka ensiesiintyminen tapahtui Walt Disney Picturesin animaatioelokuvassa Pinocchio vuonna 1940. Elokuvassa hän esiintyi puunukke Pinocchion omatuntona, joka myös kulki Pinocchion rinnalla tapahtumista toiseen. Samassa elokuvassa hän lauloi tunnetuimman kappaleensa "Tähti toiveen toteuttaa" ("When You Wish Upon a Star").

Moviefone listasi Samu Sirkan sijalle 17 kaikkien aikojen 25. parasta animaatioelokuvien hahmoa.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samu Sirkan hahmon loi animaattori Ward Kimball, joka oli jo eroamassa Disneyn studiolta, koska suuri osa hänen piirrostyöstään elokuvaan Lumikki ja seitsemän kääpiötä (1937) leikattiin pois lopullisesta versiosta. Walt Disney suostutteli hänet jäämään studiolle ja antoi hänelle Samu Sirkan suunnittelun kokonaan.

Samu Sirkan alkuperäinen ääninäyttelijä oli laulaja Cliff Edwards, joka esitti hahmoa 1960-luvulle asti. Edwardsin kuoleman jälkeen hahmolle antoi äänensä Eddie Carroll 1970-luvulta 2010-luvulle ja samalla kuolemaansa asti. Sittemmin Phil Snyder on antanut äänensä Samu Sirkalle.

Suomenkielisen äänen Samu Sirkalle on antanut näyttelijä Seppo Mäki.

Pinocchion jälkeen Samu Sirkka esiintyi elokuvassa Pennitön ja suruton (1947) ja on toiminut useissa Disneyn televisio-ohjelmissa juontajana, esimerkiksi Samu Sirkan joulutervehdyksessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Best Animated Characters List Moviefone 20.7.2009 Viitattu 6.8.2009 (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.