Lumikki

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lumikki ja kääpiöitä. Franz Jüttnerin (1865–1925) kuvitusta (1905).
Disneyn piirroselokuvan mukaisia sadun hahmoja ankaralaisessa huvipuistossa.

Lumikki (Schneewittchen) on laajalle levinnyt satu, joka tunnetaan erityisesti Grimmin veljesten muunnelmana ja Disneyn piirroselokuvana. Monissa kielissä Lumikin nimi viittaa sananmukaisesti lumenvalkeaan.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Grimmin veljesten versiossa lapse­ton kuningatar istuu talvi­päivänä ompelemassa linnan eeben­puulla kehystetyn ikkunan ääres­sä. Hän pistää itseään sormeen, ja nähdessään punaiset veripisarat ik­kunalaudan lunta vasten hän toi­voo itselleen tytärtä, jonka iho olisi val­kea kuin lumi, huulet punaiset kuin veri ja hiukset mustat kuin eebenpuu. Hän saakin tyttären, jolla on nämä ominaisuudet, ja nimeää lapsen Lumikiksi.

Jonkin ajan kuluttua kuningatar kuolee ja Lu­mikki saa turhamaisen äitipuolen. Uudella kuningattarella on taikapeili, jolta hänellä on tapana ky­syä: ”Kerro, kerro kuvastin, ken on maassa kaunehin”, mihin peili vastaa kuningattaren olevan maan kaunein. Eräänä päi­vänä peili kuitenkin ilmoittaa Lumikin olevan kaunein, jolloin kateellinen äitipuoli haluaa tappaa tytön.

Lumikki viedään metsään, jossa hänen saattajansa on määrä tappaa hänet. Metsämies kuitenkin heltyy ja päästää tytön pakenemaan. Lumikki osuu metsässä seitsemän kääpiön luokse ja jää hoitamaan heidän ta­louttaan. Kuningatar saa kuitenkin selville, että Lumikki on vielä hengissä ja päättää tappaa Lumikin itse. Hän myrkyttää Lumikin omenan avulla. Kääpiöt eivät henno haudata kaunista Lumikkia maahan, vaan laskevat tämän lasiseen arkkuun keskelle metsää.

Riistaa ajava prinssi sattuu näke­mään lasiarkussa makaavan Lumikin ja rakastuu häneen. Prinssi määrää arkun kannettavaksi linnaansa, ja arkkua nostettaessa Lumikki herää henkiin kun hänen kurkkuunsa juuttunut omenanpala irtoaa.

Äitipuoli saa rangaistuksekseen Lumikin ja prinssin häissä hehkuvan kuumat rauta­kengät, joissa hänen on tans­sittava itsensä kuoliaaksi.

Sadun uudelleentulkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Walt Disney teki satuun pohjautuvan animaation Lumikki ja seitsemän kääpiötä. Elokuva oli Disneyn ensimmäinen pitkä värillinen piirroselokuva, ja se keräsi heti suuren suosion elokuvateattereissa. Tarina poikkeaa alkuperäisestä esim. niin, että Lumikin maatessa lasikuvussa prinssi suutelee häntä herättäen tytön henkiin. Disney-elokuva ei myöskään sisällä kuningattaren rangaistusta, vaan kuningatar putoaa jyrkänteeltä alas. Elokuvaa pidettiin alkuaikoina hyvin pelottavana, vaikka siitä olikin karsittu paljon Grimmin veljesten version väkivaltaisuutta.

Neil Gaiman on kirjoittanut aiheesta novellin ”Lumesta, lasista, omenoista” (engl. Snow, Glass, Apples).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lumikki.
Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.