Saimaankaupunki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Etelä-Karjalan kunnat vuonna 2006. Imatra on numero 1, Joutseno 2, Lappeenranta 3 ja Rautjärvi 7.

Saimaankaupunki (ruots. Saimenstad)[1] oli suurkuntahanke, jonka tarkoituksena oli alun perin yhdistää Lappeenranta, Joutseno, Rautjärvi ja Imatra. Rautjärvi jätettiin hankkeesta myöhemmässä vaiheessa pois, koska uudesta kunnasta olisi tullut maantieteellisesti epäyhtenäinen (Imatralla ja Rautjärvellä ei ole yhteistä rajaa, vaan välissä on Ruokolahden kunnan alue). Kuntaliitosneuvottelut aloitettiin vuonna 2001 Imatran, Lappeenrannan ja Joutsenon kesken.[2] Hanke kariutui ensiksi lähinnä kuntien epäilyksiin palvelurakenteensa säilymisen puolesta ja toisessa vaiheessa Imatralla liikkuviin epäilyksiin Lappeenrannan johtoasemasta.[3] Kuntalaisten keskuudessa uutta suurkuntaa ei mielipidemittauksissa juurikaan kannatettu.

Marraskuun 2003 liitosneuvottelut kariutuivat ja hanke typistyi kuntayhteistyöhön.[2] Myöhemmin hanke on pelkistynyt aluekeskus Saimaankaupungiksi, joka kuuluu sisäasiainministeriön aluekeskusohjelmaan.

Lappeenranta ja Joutseno alkoivat vuonna 2006 selvittää mahdollista kuntaliitosta keskenään – ei kuitenkaan ”Saimaankaupungin” hengessä, vaan puhtaalta pöydältä. Liitos toteutui vuoden 2009 alusta. Tämän jälkeen vielä Ylämaa liittyi osaksi Lappeenrantaa vuoden 2010 alussa sekä Suomenniemi osaksi Mikkeliä ja Etelä-Savoa vuoden 2013 alussa, eikä sen jälkeen ole tapahtunut toistaiseksi yhtään liitosta Etelä-Karjalassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Projektet Saimenstad: Rikssexan blir huvudgata Finna. 2002. Viitattu 16.9.2021. (ruotsiksi)
  2. a b Luottamuspula kuivatti Saimaankaupungin yle.fi. 23.2.2012. Yle Etelä-Karjala. Viitattu 16.9.2012.
  3. Saimaankaupungista paljon opittavaa yle.fi. 23.2.2012. Yle Etelä-Karjala. Viitattu 16.9.2012.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.