Rooma (televisiosarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rooma
Rome
Tyyli draama
Kestoaika 50 min / jakso
Luoja(t)
Pääosissa
Alkuperämaa
Alkuperäiskieli englanti
Verkko
Esitetty  –
Jaksoja 12 (ensimmäinen kausi)
10 (toinen kausi)
Aiheesta muualla
IMDb

Rooma (Rome) on yhdysvaltalais-brittiläis-italialainen draamasarja, joka kertoo Rooman tasavallan lopunajan tapahtumista. Se on kuvattu Italiassa. Sarjan ovat tuottaneet televisioyhtiöt HBO, BBC ja RAI. Suomessa sarjaa esittää Nelonen, Jim ja Canal+. Ensimmäinen kausi esitettiin 30. elokuuta – 15. marraskuuta 2006.

Toinen kausi alkoi Yhdysvalloissa HBO-kanavalla tammikuussa 2007. Suomessa toisen kauden esitys alkoi Nelosella elokuussa 2008.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarja käsittelee tasavallan lopunajan Roomaa, jossa poliittisen järjestelmän epävakaus johtaa lopulta perinteisen harvainvallan korvautumiseen yksinvallalla. Sarjassa käsitellään sekä historian merkkihenkilöiden vaiheita että fiktiivisten "tavallisten" roomalaisten elämää.

Ensimmäinen kausi kuvaa Julius Caesarin yhteenoton Pompeiuksen ja optimaattien kanssa. Gallian sodasta palaava Caesar kieltäytyy luopumasta legioonistaan ja alkaa verinen sisällissota. Caesar voittaa sodan, mutta tulee murhatuksi tasavaltalaisten attentaatissa. Samalla kuvataan nuoren Octavianuksen kasvua uralla, joka johtaa hänet lopulta Rooman ensimmäiseksi keisariksi.

Päähahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kevin McKidd  Lucius Vorenus  
 Ray Stevenson  Titus Pullo  
 Ciarán Hinds  Julius Caesar  
 Kenneth Cranham  Pompeius  
 Polly Walker  Atia Balba Caesonia, Caesarin siskontytär  
 James Purefoy  Marcus Antonius  
 Tobias Menzies  Marcus Junius Brutus  
 Lindsay Duncan  Servilia, Brutuksen äiti  
 Indira Varma  Niobe, Lucius Vorenuksen vaimo  
 Max Pirkis  Octavianus  
 Kerry Condon  Octavia, Octavianuksen sisar  
 Rick Warden  Quintus Pompeius, Pompeius Magnuksen poika  
 Karl Johnson  Cato nuorempi  
 David Bamber  Cicero  
 Lee Boardman  Timon  

Jaksot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi Ensiesitys Suomessa Tiivistelmä juonesta
1 "Varastettu kotka" (The Stolen Eagle) 30.8.2006 Caesarin ollessa Gallian sodassa hänen legioonansa aquila varastetaan. Pullo ja Vorenus hankkivat sen takaisin ja käy ilmi, että varkaus tehtiin Pompeiuksen käskystä.
2 "Titus Pullo, valtakunnan tuho" (How Titus Pullo Brought Down the Republic) 6.9.2006 Marcus Antonius palaa Roomaan Pullon ja Vorenuksen kanssa. Vorenus tapaa perheensä ensi kertaa kahdeksaan vuoteen ja saa tietää poikalapsesta, jonka hänelle kerrotaan olevan hänen tyttärenpoikansa. Caesarin ja Pompeiuksen välit kärjistyvät, Caesar ylittää Rubikonin.
3 "Pöllö piikkipensaassa" (An Owl in a Thornbush) 13.9.2006 Caesarin uhatessa Roomaa Pompeius vetäytyy häntä tukevien aristokraattien kanssa. Pompeius yrittää viedä Saturnuksen temppelissä olevan kullan mukanaan, mutta hänet petetään. Pullo saa lopulta kullan haltuunsa, kun Caesar saapuu Roomaan.
4 "Saturnuksen kulta" (Stealing From Saturn) 20.9.2006 Caesar pyrkii vakiinnuttamaan valtansa Roomassa. Vorenus päättää ryhtyä yrittäjäksi. Pullo johdattaa lopulta Caesarin Saturnuksen temppelistä varastetun kullan jäljille.
5 "Sodanjulistus" (The Ram Has Touched The Wall) 27.9.2006 Vorenukselta loppuvat rahat, kun hänen orjansa kuolevat punatautiin. Pullo värvätään opettamaan Octavianusta sotataidoissa. Caesarin ja Pompeiuksen rauhanneuvottelut kariutuvat. Vorenus liittyy evocati-joukkoihin.
6 "Egeria" (Egeria) 4.10.2006 Pompeius ja Caesar sotivat Kreikassa. Caesar on alakynnessä ilmeisesti Dyrrhakhionin taistelun seuraksena. Octavianus käy bordellissa.
7 "Farsalos" (Pharsalus) 11.10.2006 Pompeius ja Caesar ottavat yhteen ratkaisevassa Farsaloksen taistelussa. Vorenus ja Pullo haaksirikkoutuvat. Egyptiin paennut Pompeius murhataan.
8 "Caesarion" (Caesarion) 18.10.2006 Caesar saapuu Aleksandriaan ja sekaantuu maan politiikkaan. Caesar muodostaa suhteen kuningatar Kleopatraan. Caesar antaa kuningatarta koskevan tehtävän Vorenukselle, hän delegoi sen Pullolle, joka tekee mitä käsketään.
9 "Utica" (Utica) 25.10.2006 Cato ja Scipio on lyöty Uticassa ja nämä tekevät itsemurhan. Caesar palaa Roomaan. Vorenus ja Pullo ottavat yhteen paikallisen rikollisen kanssa.
10 "Triumfi" (Triumph) 1.11.2006 Caesar pitää triumfin ja kerää kunnianosoituksia. Vorenus lähtee yhteiskunnalliseen elämään.
11 "Tuomio" (The Spoils) 8.11.2006 Vorenus järjestelee Caesarin veteraanien asioita ja osallistuu hienoston juhliin. Paine Brutusta kohtaan kasvaa.
12 "Helmikuun kalendae" (Kalends of February) 15.11.2006 Caesar laajentaa senaattia muun muassa gallialaisilla ja Vorenuksella. Caesarin mukana liikkuva Vorenus houkutellaan tämän luota kertomalla, että poika, jota hän on luullut tyttärensä lapseksi, onkin hänen vaimonsa Nioben äpärä. Tämän jälkeen Caesar murhataan senaatissa maaliskuun iduksena ja epätoivoinen Niobe tekee itsemurhan.

Toinen kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jakso Nimi Ensiesitys Suomessa Tiivistelmä juonesta
1 "Testamentti"
(Passover)
20.8.2008 Caesar on murhattu ja koko Rooma odottaa tulevaa henkeään pidätellen. Marcus Antonius haluaa kostaa hänen kuolemansa, mutta Caesarin testamentti muuttaakin suunnitelmia. Vorenus kiroaa lapsensa ollessaan sekaisin vaimonsa kuolemasta, kohtalokkain seurauksin.
2 "Haadeksen poika"
(Son of Hades)
27.8.2008 Octavianus ja Antonius ovat eri mieltä Caesarin perinnön jakamisesta. Vorenus on aiheuttanut puolivahingossa jengisodan Aventinuksen kukkulan collegiumien välille ja Antonius määrää hänet rauhoittamaan tilanteen, keinoja kaihtamatta. Vorenus kutsuu jengien johtajat neuvotteluun ja julistautuu "Haadeksen pojaksi"
3 "Näin kirjoitti Cicero"
(These Being the Words of Marcus Tullius Cicero)
3.9.2008 Brutus ja Cassius yrittävät haalia ulkomaista rahaa armeijoitaan varten. Vorenuksen mieli synkkenee entisestään ja Pullonkin mitta alkaa olla täysi. Servilia juonii Atian pään menoksi. Octavia tutustuu hamppuun. Cicero kirjoittaa senaatille puheen, josta Antonius ei oikein pidä.
4 "Kilpikonna ja jänis"
(Testudo et Lepus
The Tortoise and the Hare)
10.9.2008 Antoniuksen ja Octavianuksen armeijat kohtaavat taistelussa Mutinassa. Titus Pullo tuo elämäänsä väsyneelle Vorenukselle vaihteeksi hyviä uutisia ja he lähtevät pelastamaan lapsia. Servilian yritys salamurhata Atia paljastuu ja hän päättää kostaa.
5 "Tasavallan sankarit"
(Heroes of the Republic)
17.9.2008 Senaatti pelkää Octavianuksesta tulevan seuraavan tyrannin, jos hän saa konsulinistuimen. Brutus ja Cassius aikovat palata Roomaan pelastamaan tasavaltaa. Octavianus ja Antonius päättävät tehdä jotain asialle yhdessä.
6 "Filippoi"
(Philippi)
24.9.2008 Filippoissa Brutu ja Cassius saavat tietää Octavianuksen ja Antoniusksen yhdistäneen legioonansa ja heitä onkin vastassa ylivoima. Perääntyä vai taistella? Vorenus on saanut listan henkilöistä, jotka pitää tappaa. Pullo saa hoidettavakseen Ciceron.
7 "Kuolinnaamio"
(Death Mask)
1.10.2008 Servilia suree Brutuksen kuolemaa ja tulee synkeisiin aatoksiin. Antonius ja Octavianus päättävät vahvistaa kumppanuuttaan sukujensa välisellä avioliitolla, mikä tietysti ilahduttaa Atiaa. Iloa vähentää Servilia, joka tulee Atian oven taakse vaatimaan oikeutta. Hän kiroaa Atian ja uhraa jumalille uhrinsa.
8 "Petturit joukossamme"
(A Necessary Fiction)
8.10.2008 Herodekselta tuleva "lahja", mittava kultalasti kiristää triumviraatin välejä ja ajaa useita tahoja petokseen. Octavianukselle selviää, että pettureita löytyy myös kotona. Gaia juonii Eireneä vastaan ja saa Pullon murehduksiin.
9 "Nälkäinen kaupunki"
(Deus Impeditio Esuritori Nullus
No God Can Stop a Hungry Man)
15.10.2008 Roomassa on nälänhätä, mutta Egyptissä oleva Antonius ei suostu lähettämään sieltä viljalaivoja Roomaan. Sota hänen ja Octavianuksen välillä vaikuttaa vääjäämättömältä, mutta sitä ei voi aloittaa ihan mistä syystä tahansa. Lucius Vorenus kertoo Caesarionille tämän isästä (jonka poika luulee olevan Caesar, vaikka Vorenus puhuu Titus Pullosta), hän myös päättää jäädä Aleksandriaan Antoniuksen kanssa.
10 "Antonius ja Kleopatra "
(De Patre Vostro
About Your Father)
22.10.2008 Hävittyään Aktionin taistelun, Antonius ja Kleopatra pakenevat Aleksandriaan. Octavianus seuraa joukkoineen perässä piirittämään kaupunkia. Antonius kieltäytyy antautumasta ja haastaa Octavianuksen kaksintaisteluun. Vorenus kieltäytyy pettämästä Antoniusta ja avaamaan palatsin portit

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lucius Vorenus ja Titus Pullo mainitaan Caesarin kirjassa Gallian sodasta, mutta heidän tarinansa sarjassa on täysin fiktiivinen.
  • Cato nuorempi oli todellisuudessa nuorempi. Televisiosarjassa kuvattu Cato on jo vanhus, todellinen Cato oli tapahtumien aikaan alle viidenkymmenen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Rooma (televisiosarja).
Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.