Romanian avaruusjärjestö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Romanian avaruusjärjestö
Agenția Spațială Română
Logo
Logo
Perustettu 1991
Toimiala avaruustoiminta
Päämaja

str. Mendeleev nr.21-25

Sector 1, 010362 Bukarest
Puheenjohtaja Marius-Ioan Piso
Aiheesta muualla
Sivusto

Romanian avaruusjärjestö (ROSA, engl. Romanian Space Agency) perustettiin Romaniassa vuonna 1991 ja organisoitiin uudelleen vuonna 1995. Se toimii Opetus- ja tutkimusministeriön alaisuudessa koordinoiden Romanian julkisen sektorin avaruustoimintaa. Sen tehtävä on luoda tutkimus- ja kehityskeskuksia avaruusalalle. Se rahoittaa vuosittain avaruusprojekteja 8 miljoonalla dollarilla.

Johto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 2004 ROSA:a on johtanut tohtori Marius-Ioan Piso.[1] Kunniapuheenjohtajana toimii romanialainen kosmonautti tri Dumitru Prunariu. ROSAn tiedejohtaja on prof. Virgiliu Niculae Constantinescu.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970- ja 1980-luvuilla Romania osallistui aktiivisesti Neuvostoliiton johtamaan Interkosmos-avaruusohjelmaan. Romania toimitti osia tai moduleita yli 30 avaruuslentoa varten.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

ROSA toimii yhteistyössä maan Ilmailu- ja Avaruusalan Tiedeneuvoston kanssa. Romanien ensimmäinen avaruusohjelma alkoi vuonna 2001. Vuodesta 2004 alkaen ROSA toimii myös ministeriöiden välisen turvallisuustutkimuksen johtavana tahona Romaniassa.

ROSA edustaa Romaniaa ESAssa, COSPARissa ja bilateraalisessa avaruusyhteityössä. Ulkoministeriön kanssa ROSA edustaa Romaniaa YK:n alaisessa United Nations Committee on the Peaceful Use of Outer Space eli COPUOS-komiteassa.

Se neuvotteli yhteistyöstä ESAn kanssa jo vuonna 1992.[2] 17. helmikuuta 2006 ROSA allekirjoitti PECS-yhteistösopimuksen ESAn kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CV Marius-Ioan Piso www2.rosa.ro. Arkistoitu 27.1.2021. Viitattu 18.1.2021.
  2. Romania becomes third ESA European Cooperating State www.esa.int. Viitattu 18.1.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]