Rollo

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee viikinkipäällikköä. Brittiläisestä musiikkituottajasta, katso Rollo Armstrong. Rollo on myös Rovaniemen lempinimi.
Rollon hauta Rouenin katedraalissa

Rollo tai Rolf (855932) oli viikinkipäällikkö, jonka alkuperä on hämärän peitossa. Mahdollisesti hän oli kotoisin Tanskastalähde?. Rollo on latinalaistettu ja Rolf nykyaikaistettu muoto germaanisesta nimestä, jonka muinaisnorjankielinen kirjoitusmuoto oli Hrólf.

Torjuakseen viikinkien toistuvat hyökkäykset Seine-jokea pitkin, Ranskan kuningas Kaarle Yksinkertainen teki vuonna 911 Rollon kanssa sopimuksen Saint-Clair-sur-Eptessa, jossa Rollo sai hallintaansa Seine-joen suun ympäristöineen. Vastineeksi Rollon tuli puolustaa aluetta muita viikinkejä vastaan. Sopimuksen vahvistukseksi Rollo meni naimisiin Kaarlen tyttären Giselan kanssa ja kääntyi kristinuskoon. Rolloa ja hänen miehiään kutsuttiin normanneiksi, ja heidän läänityksensä sai nimen Normandia.

Myöhemmin saagat yhdistivät Rollon norjalaistaustaiseen viikinkipäällikköön nimeltä Gengu-Hrólf eli Kävelijä-Rolf. Tätä nimeä selittämään syntyi tarina, jonka mukaan Rollo oli ollut liian iso ratsastaakseen hevosella. Kävelijä-Rolfia pidetään historiallisena hahmona, mutta ei ole varmaa oliko hän todella sama henkilö kuin Normandian lääninhaltija Rollo, vai onko kyseessä 1100- ja 1200-lukujen skandinaavisten historiankirjoittajien erehdys.lähde?

Vilhelm Valloittaja polveutuu suoraan Rollosta ja Britannian nykyinenkin kuninkaallinen perhe on siten häneen etäisessä sukulaisuussuhteessa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.