Rolf Koskinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rolf Ragnar Runar Koskinen (21. heinäkuuta 1939 Helsinki8. tammikuuta 2010 Helsinki)[1] oli suomalainen suunnistaja, joka ylsi viestikilpailuissa MM-mitaleille ja Euroopan mestariksi 1960-luvulla. Henkilökohtaisen kultamitalin hän sai PM-kisoissa. Ammatiltaan hän oli varatuomari.

Suunnistuksen EM-kisat järjestettiin ensimmäisen kerran Hamar Lötenissä, Norjassa 1962. Tuolloin norjalaiset ja ruotsalaiset pitivät maastossa vielä suomalaisille liian kovaa vauhtia, ja Rolf Koskisenkin oli tyytyminen seitsemänteen sijaan. Mies otti kuitenkin opiksi, ja seuraavana vuonna hän suunnisti PM-kisoissa Ruotsin Karlstadissa henkilökohtaisen kisan voittoon. Menestys täydentyi viestissä, jossa Koskinen ankkuroi Suomen voittoon. Muut viestimestarit olivat Aimo Tepsell, Osmo Tepsell ja Erkki Kohvakka. Vuoden 1964 EM-kisoissa Sveitsin Le Brassusissa Koskinen epäonnistui henkilökohtaisella matkalla jääden 24:nneksi. Hän pääsi kuitenkin mukaan viestijoukkueeseen toiselle osuudelle, ja Juhani Salmenkylän, Aimo Tepsellin ja Erkki Kohvakan kanssa tuli vastaansanomaton, yli 8 minuutin voitto.

Suunnistuksen ensimmäiset MM-kisat järjestettiin Suomen Fiskarsissa lokakuussa 1966. Henkilökohtaisella, 14,1 kilometrin matkalla Koskinen joutui tyytymään seitsemänteen sijaan edellään kaksi suomalaista, kaksi ruotsalaista ja kaksi norjalaista. Viestissä Ruotsi oli ylivoimainen, mutta Koskinen sai kahden vuoden takaisten EM-kavereidensa kanssa juhlia hopeamitalia. Vuoden 1968 MM-kisoissa Ruotsin Linköpingissä Koskinen pääsi viestin avausosuudelle, ja Veijo Tahvanaisen, Juhani Salmenkylän ja Markku Salmisen suoritettua oman osuutensa Suomi sai jälleen lisätä tilastoihinsa hopeamitalin – tällä kertaa vaivaiset 9 sekuntia Ruotsille hävinneenä. Vielä vuonna 1970 Koskinen oli mukana Friedrichrodan MM-kisoissa Itä-Saksassa, mutta silloin hän hiipui sijalle 34 kisassa, jossa paras suomalainen sijoittui kymmenenneksi.

Rolf Koskinen edusti IK Örnen -seuraa ja oli vuonna 1971 voittamassa Jukolan viestiä. Henkilökohtaisessa SM-kilpailussa hän sijoittui ylimmillään toiseksi.

Koskinen tuli tunnetuksi 1960-luvun alussa myös muusikkona, jonka tunnetuimpia esityksiä ovat englanninkieliset letkajenkkaversiot suomalaisista kansansävelmistä. Vuonna 1964 Koskinen, Kai Pahlman, Pertti Purhonen ja Tapio Rautavaara levyttivät kvartettina Toivo Kärjen ja Reino Helismaan letkajenkat Tokioon, Tokioon ja Parempi on antaa kuin ottaa sekä Koskinen yksin Kärjen ja Helismaan tangon Tulen luoksesi. Kaikkiaan Koskiselle kertyi yksin tai muiden kanssa kymmenkunta levytystä.[2]

Saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • MM-hopeaa viestissä 1966 ja 1968
  • EM-kultaa viestissä 1964
  • PM-kultaa henkilökohtaisella matkalla ja viestissä 1963
  • Jukolan viestin voitto 1971 (IK Örnen)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 31, s. 318. Minerva Kustannus Oy, 2010. ISBN 978-952-492-346-0.
  2. Kalervo Kärki: Sydämeni sävel: Toivo Kärki ja hänen musiikkinsa, s. 547. Helsinki: Mediapinta, 2005.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]