Robert Mapplethorpe

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Robert Mapplethorpe (4. marraskuuta 19469. maaliskuuta 1989) oli yhdysvaltalainen valokuvaaja, joka tuli tunnetuksi mustavalkoisista taidekuvista, joiden aiheina olivat usein kukat ja alastomat miehet. Hänen suorasukaisen eroottinen tyylinsä aiheutti paljon keskustelua julkisuudessa. Hänen ehkä tunnetuin valokuvansa on Patti Smithin Horses-albumin kansikuva.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mapplethorpe syntyi Long Islandissa, New Yorkissa ja sai katolisen kasvatuksen. Hänen perheessään oli irlantilaista ja brittiläistä sukujuurta. Hän sai B.F.A.:n arvon Brooklynin Pratt Institutesta, missä hän teki taidetta monilla eri tekniikoilla. Pian tämän jälkeen hän otti ensimmäiset valokuvansa, käyttäen Polaroid-kameraa.[1] 1970-luvun puolivälissä hän hankki lehdistökuvausta varten käytettävän kameran ja alkoi kuvata laajaa ystäväpiiriään, mikä sisälsi muun muassa taiteilijoita, seurapiiri-ihmisiä, pornotähtiä ja underground-seksiklubien vierailijoita. 1980-luvulla hän perehtyi enemmän muodon kauneuden tutkimiseen, keskittyen veistoksellisiin ihmisvartaloihin, herkkiin kukka-asetelmiin ja virallisemman oloisiin muotokuviin taiteilijoista ja julkisuuden henkilöistä.

Mapplethorpe asui yhdessä Patti Smithin kanssa ja otti tästä muotokuvan ja teki kuvia Smithin albumien kanteen.[2]

Mapplethorpe oli ensimmäisiä ihmisiä New Yorkissa, jotka ottivat vastaan suomalaisen taiteilija Tom of Finlandin tämän ensivierailuilla kaupunkiin. Hän pyrki järjestämään tälle galleriatiloja ja tunnusti ihailevansa paljon Tomin töitä.

Työ[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mapplethorpe otti suurimman osan kuvistaan omassa studiossaan. Muotokuviensa aiheina hän käytti usein tuntemiaan ihmisiä (esimerkiksi Andy Warhol, Deborah Harry, Richard Gere ja Patti Smith), joista osa oli kuuluisia jo silloin, toiset vasta myöhemmin. Hän otti myös sadomasokismi-aiheisia kuvia, sekä teki homoeroottisia visuaalisia tutkielmia. Hän käsitteli kuviaan kuin maalauksia, käytti erityisiä painotekniikoita ja eksoottisia kehyksiä.

Mapplethorpen töitä oli usein esillä National Endowment for the Arts -viraston julkisin varoin kustantamissa näyttelyissä, mikä sai konservatiiviset ja uskonnolliset järjestöt takajaloilleen ja julkisuudessa käytiin paljon keskustelua aiheesta. Hänen töitään esille asettaneiden museoiden ja gallerioiden omistajia on haastettu oikeuteen Mapplethorpen eroottisen taiteen ristiriitaisen sisällön vuoksi.[3]

Robert Mapplethorpe kuoli AIDSiin liittyviin komplikaatioihin Bostonissa, Massachusettsissa vuonna 1989.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Biography Mapplethorpe-säätiö
  2. Patti Smith, Robert Mapplethorpe (c1974) Portrait of the Week, Guardian
  3. Quigley, Margaret: The Mapplethorpe Censorship Controversy, PublicEye.org, Political Research Associates 2.10.2009.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]