Renzo Pasolini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Renzo Pasolini vuonna 1969

Renzo Pasolini, lempinimi "Paso" (18. heinäkuuta 1938 Rimini, Italia – 20. toukokuuta 1973 Monza, Italia) oli 1960-luvulta alkaen kilpaillut italialainen ratamoottoripyöräilijä. Pasolini kuoli Monzan moottoriradalla saamiinsa vammoihin samassa onnettomuudessa kuin suomalainen Jarno Saarinen.

Hänen synnyinalueellaan Riminillä harrastettiin erityisen vahvasti moottoripyöräilyä ja hänen isänsä, joka oli myös moottoripyöräilijä, tutustutti poikansa lajiin jo lapsena. Hän aloitti kilpailemisen vuonna 1958. Pasolini oli poikkeuksellinen kilpaurheilija elintavoiltaan: hän tupakoi ja biletti ahkerasti. Hänen ajotapansa mutkissa oli vaarallinen yhdistelmä tasapainoilua ja vauhtia, joka näytti pudottavan hänet pyöränsä selästä.

Pasolini kilpaili FIM Grand Prix -moottoripyörien maailmanmestaruuskilpailuissa vuosina 1964-1972. Vaikka hän ei koskaan voittanut maailmanmestaruutta, hän oli suosittu kanssakilpailija pelottoman ja intohimoisen ajotyylinsä ansiosta.[1]

Hän käytti avokypärää ja mustareunuksisia suojalaseja kanssa aikana, jolloin useimmat kilpailijat olivat ottaneet käyttöön kasvot kokonaan peittävän umpikypärän.[1] Pasolini voitti uransa aikana viisi Grand Prix -kilpailua ja hävisi vuoden 1972 250 cc:n maailmanmestaruuden Jarno Saariselle yhdellä pisteellä. Hän kuoli Saarisen kanssa onnettomuudessa Nations Grand Prix'n 1973 alussa.

Italialainen moottoripyörätehdas Ducati, jonka omisti Cagiva, esitteli vuonna 1985 uuden Ducati Paso -mallin, jonka suunnittelija Massimo Tamburini oli nimennyt Pasolinin muistoksi.

Asiasta lisää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.
  1. a b Weeink, Frank & Burgers, Jan: Continental Circus: The Races and the Places, the People and the Faces: Pictures and Stories from the Early Seventies. Mastix Press, 2013. ISBN 978-90-818639-5-7